Ahmet İyimaya: Tutuklamaya Izin Verilmeden Dokunulmazlıklar Kalkabilir

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, Meclis’in tutuklamaya izin vermeden dokunulmazlıkları kısmen kaldırabileceğini söyledi. Anayasa’daki...

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, Meclis’in tutuklamaya izin vermeden dokunulmazlıkları kısmen kaldırabileceğini söyledi. Anayasa’daki bu imkandan farkına varılmadığı için şimdiye kadar yararlanılmadığını söyleyen İyimaya, “1994 dokunulmazlıklar krizinde TBMM bu yetkiyi kullanmış olsa idi, durum farklı olurdu.” dedi.

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, dokunulmazlıklar konusunda açıklamalarda bulundu. Anayasa’nın 83. Maddesinin 2. fıkrasına göre Meclis’in tutma ve tutuklamaya izin yetkisini uhdesinde barındırarak, dokunulmazlığı kısmen kaldırmaya, yani sadece sorgulanma ve yargılanma için izin vermeye yetkili olduğunu kaydetti. Dokunulmazlıklar konusunda, Anayasa’nın yeniden okunması ve farkına varılmayan doğru anlamının keşfedilmesi gerektiğini söyleyen İyimaya, “TBMM dokunulmazlıklar konusunda yetkilerini bölerek kullanabilir ve bazılarını uhdesinde bırakabilir. Anayasamızın 83/2 hükmü, böyle bir çözüme açıkça izin vermektedir.” açıklamasını yaptı.

Reklam
Reklam

İyimaya şöyle devam etti: “Yasama organı, suç isnadına muhatap bir milletvekilinin sorgulanmasına ve yargılanmasına izin vermekle birlikte, tutma ve tutuklama konusundaki izinleri uhdesinde bırakabilir. Yasama organı, somut olayın niteliği ve benzeri bilinen ölçütler içinde tutulamama ve tutuklanamama konusundaki dokunulmazlığın sürmesine karar verebilir. Yürürlükteki Anayasamızda var olan bu imkanın – belki de farkına varılmadan- şimdiye değin TBMM tarafından kullanılmadığı da bir gerçektir. Söz gelimi 1994 dokunulmazlıklar krizinde TBMM; bu yetkiyi kullanmış olsa idi, durum farklı olurdu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz