Ahmet Reyiz Yılmaz: “faiz İndirimi Yeterli Değil”

Muhafazakar Yükseliş Partisi (MYP) Lideri Ahmet Reyiz Yılmaz, Merkez Bankası’ndan dün gelen faiz indirimi için...

Muhafazakar Yükseliş Partisi (MYP) Lideri Ahmet Reyiz Yılmaz, Merkez Bankası’ndan dün gelen faiz indirimi için "Faiz indirimini yeterli bulmuyoruz. Daha fazla ve hızlı bir indirime ihtiyaç var” dedi.

Yazılı açıklama yapan Yılmaz, yapılan indirimin olumlu ancak etkisiz olduğunu belirterek, “Amerika gezisinin olumlu etkileri daha yüksek indirime dönüştürülmelidir. İndirim için bütün şartlar müsait. Ne yazık ki kendi Merkez Bankamız, yabancı kredi kuruluşu Moody’s kadar cesaretli değil. Faiz koridorunun alt bandı yüzde 4'ten yüzde 3,5'e, üst bandı ise yüzde 7'den yüzde 6,5'ye çekilmesinin piyasalara etkisinin olumlu yansımasını beklemiyoruz. Bu oranlar AB ülkeleri ve AB Merkez Bankası ile karşılaştırıldığın da çok yüksektir. Bu durum piyasalar da resesyon ve durgunlukla beraber nakit darlığı ve kredi kullanım isteksizliğine sebebiyet vermektedir” dedi.

Reklam
Reklam

“REEL VE DAHA GÜÇLÜ İNDİRİME İHTİYAÇ VAR”

Başbakan Erdoğan’ın Amerika gezisinden dönüşünde yeni bir indirim yapılması gerektiğini aktaran Ahmet Reyiz Yılmaz, “Benim dış dünya ticari tecrübem MB tarafından açıklanan bu faizlerin alt bandının maksimum 1 üst bandın ise yüzde 2 buçuk seviyelerine çekilmesidir. Başbakan’ın Amerika dönüşün de yeni bir indirim yapılması gerekir. Önce alt bandı yüzde 3 altına çekip gelecek 2 ay içinde ise kademeli olarak yüzde 2 altına indirilmelidir. Bunun yapılmaması için sebep yok. Türkiye yeterli siyasi bedeli ödemektedir. Aksi takdir de ekonomi de gerileme devam edecektir” diye konuştu.

Yılmaz, Merkez Bankası’nın pahalı satış yaptığını ve ticari banka gibi davranmaktan vazgeçmesi gerektiğini ifade ederek, “Ayrıca yüzde 3.5 olan alt bandın karşısın da satış için yüzde 6.5 mantıklı bir yaklaşım değildir. Merkez bankasının görevi faiz farklarından para kazanmak değil faiz baskısını yok ederek piyasa kredi faiz oranlarının minimize etmektir. Bu manada yüzde 3.5 olan alt bant seviyesi ancak yüzde 4 üst bandın da tutulmalıdır. Bu tutum piyasa bankalarına da böyle yansıtılırsa piyasa faizlerin de düşüş sağlanabilir. Tavsiyem hem alt bandın acil olarak ilk hamle de yüzde 2.5 seviyelerine üst bandın da yüzde 3 seviyelerinde tutulup piyasa bankalarını da bu yönde harekete teşvik edilmesidir. Bu oranlar sağlanırsa piyasalar da tam olmasa da belki bir miktar kısmi kıpırdanma sağlanabilir” açıklamasında bulundu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: