AİBPA Türk Delegasyonu Başkanı Ercoşkun:

KAHİRE (AA) - Akdeniz İçin Birlik Parlamenter Asamblesi (AİBPA) Türk Delegasyonu Başkanı ve AK Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun, Asambleye bir sekretarya oluşturulması için Türkiye'nin 2 yıldır önerdiği görüşün kabul gördüğünü bildirdi.

Türkiye'nin Kahire Geçici Maslahatgüzarı Ali Rıza Güney tarafından Türk Delegasyonu onuruna verilen yemeğe katılan Ercoşkun, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Ercoşkun, Asamblenin başkanlığını Mısır'ın devraldığını ve Mısır başkanlığındaki ilk toplantının dün gerçekleştirildiğini belirtti. 2019-2020 yıllarında Asamblenin başkanlığını Türkiye'nin yapacağına dikkati çeken Ercoşkun, "AİBPA'ya bir sekretarya oluşturulması için 2 yıldan beri önerdiğimiz görüş kabul gördü. Söz konusu sekretarya Barselona'da kurulacak ve çalışma şartları önümüzdeki günlerde belirlenecek." ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Başkanlık divanı üyesi olarak hem başlangıçta ve hem de toplantı devam ederken konuşma yaptığını belirten Ercoşkun, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Toplantıda çeşitli konulardaki görüşlerimizi ve Türkiye olarak duruşumuzu aktardık. Geçmişte 'barış gölü' olarak ifade edilen ama şu anda potansiyel anlamda çok ciddi sıkıntılar barındıran bir havzada yaşıyoruz. Kuzeyde Avrupa ülkeleri güneyde ise Fas'tan başlayarak, Türkiye'ye kadar olan tüm ülkelerin temsil edildiği tek parlamenter asamble AİBPA. Bizler bu coğrafyada her zamankinden daha fazla çalışmak zorundayız. Demokrasi, insan hakları, bölgedeki eşitsizliğin ortadan kaldırılması, yoksulluk, yasa dışı göç dalgaları… Bütün bunlar ortak problemlerimiz. Türkiye olarak biz bu meselelerin içinde olanların ve zorlukları yaşayanların daha iyi bildiğini ifade ediyoruz.”

- "Sadece ulusal çıkarlar doğrultusunda adım atmak doğru değildir"

İnsani değerleri bir kenara bırakarak sadece ulusal çıkarlar doğrultusunda adım atmanın doğru olmadığı değerlendirmesi yapan Ercoşkun, "Çözümler için atılması gereken adımlarda, sorunu yaşayanların görüşlerinin doğrudan alınması ve bu insanlara dokunarak meselelerin tespit edilmesi çok önemlidir." dedi. Katılımcılara, "Suriye'ye 900 kilometre sınırı olan bir ülke olarak Türkiye'nin yaşadığı sıkıntıları gelin yerinde izleyelim" çağrısında bulunduğunu anlatan Ercoşkun, "Özellikle de Avrupa tarafından yeri gelince çok sözler veriliyor. Ancak icraat zamanı gelince kendi ulusal çıkarları nedeniyle bu adımları atamıyorlar. Seçilerek gelen bizler, milletvekilleri olarak bu manada inisiyatif almalıyız ve ortaya somut adımlar koymalıyız.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

- "İslami terör adlandırılmasına kesinlikle karşıyız" Mısır Parlamentosunda dün gerçekleştirilen toplantıda, terörle mücadelenin de gündeme geldiğini dile getiren Ercoşkun, "Türkiye'nin terör konusundaki duruşu açık ve nettir. Terör terördür. Terörist de terörist. İslami terör şeklindeki adlandırmaya kesinlikle karşıyız. Bunu da muhataplarımıza her toplantıda olduğu gibi bu defa da söyledik." ifadelerini kullandı. Toplantıda Avrupa ülkelerinin PKK ile ilgili tutumunu da eleştirdiklerini vurgulayan Ercoşkun, "PKK'nın DEAŞ'la mücadele etmesini bahane ederek, Brüksel'de, AB'nin kalbinde PKK bayraklarının dalgalandırılmasını kesinlikle kabul edemeyiz. Bunu da açık bir şekilde ifade ettik." dedi.