AIDS Bilgi Hattı'nı 4 yılda 1 kişi aradı

ZONGULDAK (İHA) - Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde kurulan AIDS Bilgi Hattı'nı 4 yılda sadece 1 kişinin aradığı bildirildi.

İl Sağlık Müdürlüğü tarafından "Dünya AIDS Günü" nedeniyle ölümcül virüsün önlenmesi ve önceden alınacak tedbirlerle ilgili bir açıklama yapıldı. Ölümcül HIV virüsüyle ilgili olarak tıbbi anlamda çalışmalar devam ederken, Zonguldak'ta da HIV virüsü taşıyanların sayılarının artış gösterdiği ortaya çıktı. Zonguldak'ta şu anda 3 erkek ve 3 kadın olmak üzere 1 hasta, 5 taşıyıcının bulunduğu belirtildi. Bu rakamlara 1 veya 2 kişinin daha eklenebileceği, kesin sonucun Aralık ayı sonunda netleşeceği öğrenildi. Taşıyıcılardan kadınların yaşlarının 25-28 ve 53 olduğu, erkeklerden hasta olanın 38 yaşında, taşıyıcıların birinin 50 yaşında olduğu bildirildi.

Reklam
Reklam

İl Sağlık Müdürü Murat İlikhan, HIV virüsünün en çok cinsel yolla bulaştığını ve bu anlamda erken teşhis alınabilmesi için bir bilgi hattı kurduklarını ifade etti. Vatandaşların şüpheli durum gördüklerinde kendilerine mutlaka bilgi verilmesini isteyen İlikhan, vatandaşların cinsel yolla bulaşan hastalıklar, "HIV ve AIDS Bilgi Hattı" olan 251 55 09 numaralı telefonu arayarak bilgi alabileceklerini kaydetti. Bu hatta bugüne kadar sadece 1 kişinin müracaat ettiğini ifade eden İlikhan, burada tutulan verilerin gizli olduğunu belirterek, tereddüt etmeden aranabileceğini vurguladı.

İlikhan, "Bizde kayıtlı olan hasta ve taşıyıcıyla sürekli olarak görüşüyoruz. Kimler olduğu konusunda bilgilerimiz gizli. Bu hasta ve taşıyıcılar gündelik yaşamlarına devam ediyorlar. Hastamız yurt dışında çalıştığı dönemde bu hastalığa yakalanmış. Hastamız ve taşıyıcılarımız bu hastalığı cinsel yolla yakalanmışlar. Gerek hastanelerimizde olsun gerekse Kızılay kan merkezlerinde olsun kanlar tahlil edilmeden hastalara verilmiyor. Bu da HIV virüsünün bulaşmasını önlemede önemli bir adım. AIDS hakkında vatandaşlarımızı ve gençlerimizi bilgilendirmemiz gerekiyor. Bunun için bilgilendirme çalışmalarımız devam edecek" dedi.

Reklam
Reklam