AIDS, 'gençleri öldürüyor'

AIDS'in, 15-19 yaş grubunda en büyük ölüm sebebi haline geldiği ve bu hastalıktan şimdiye kadar 20 milyon kişinin öldüğü belirtildi. 34 ila 46 milyon kişinin de, sonunda bu hastalığa yol açan HIV virüsüyle yaşadığının tahmin edildiği bildirildi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerinden derlenen bilgilere göre, sadece geçen yıl 3 milyon insan, AIDS'ten öldü, 5 milyon kişide de hastalığa yol açan HIV virüsü belirlendi. HIV virüsü en çok, kadınla erkek arasındaki cinsel ilişkiyle bulaşıyor. HIV virüsünü kapma ile AIDS hastalığının başlaması arasında 9 ila 11 yıllık bir zaman süresi bulunuyor.

Doğu Avrupa ülkeleri ile Orta Asya ülkeleri, bu hastalığın en hızlı yayıldığı bölgeler arasında yer alıyor. Bu ülkelerde hastalığın, özellikle damardan iğne yoluyla uyuşturucu kullanımı ve ikinci olarak da genç insanlar arasındaki korunmasız cinsel ilişkiyle bulaştığı belirlendi.

Reklam
Reklam

6 MİLYON KİŞİ TEDAVİ BEKLİYOR

Dünya Sağlık Örgütü, kalkınmakta olan ülkelerde 6 milyon kişinin tedaviye muhtaç olduğu halde bunlardan sadece 400 bininin tedavi gördüğünü açıkladı. Örgütün bu açığı kapatabilmek için dünya çapında başlattığı kampanyanın fonu çeşitli kaynaklardan sağlanıyor.

"MADDİ KAYNAK ARTIK SORUN DEĞİL"

AIDS, Sıtma ve Veremle Mücadele Dünya Fonu'nun Başkanı Dr. Richard Faecham, mücadelenin maddi kaynağının artık bir sorun olmadığını vurgulayarak, "Büyük miktarlarda finansman artık var. Ayrıca ilaçların fiyatı da engelleyici bir unsur olmaktan çıktı. Global Fon, Clintor Fonu ile Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler AIDS bölümünün ortak çabaları sonucu ilaç fiyatları düştü. Şimdi artık AIDS hastaları için gereken ilacın yıllık tutarı 150 dolar civarında. Birkaç yıl öncesine kıyasla, AIDS ilaçlarının fiyatında muazzam bir düşüş oldu" dedi.

"TAYLAND'DA AŞI DENEMESİ YAPILIYOR"

Birleşmiş Milletler AIDS'le Mücadele Programı'nın Başkanı Dr. Peter Piot ise, şu anda HIV'e karşı etkili bir aşı bulunmadığını ifade ederek, "Çeşitli aşılardan birinin insanlarda etkili olacağını düşünmüştük, ancak bu beklenti gerçekleşemedi. Şu anda Tayland'da koruyucu nitelikte bir aşının denemesi yapılıyor, fakat bunun da etkili olmasını beklemiyoruz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Piot, aşı geliştirme süresinin en az iki yıl olduğunu, fakat bu sürenin 20 yıla kadar çıkabileceğini sözlerine ekledi.

Anahtar Kelimeler: