Aıds Konusunda Doğru Bilgilenme Çok Önemli

Yerköy Toplum Sağlığı Başkanı Ali Alparslan Uyar, AIDS mikrobu olan HİV virüsünün vücudun savunma sistemi...

Yerköy Toplum Sağlığı Başkanı Ali Alparslan Uyar, AIDS mikrobu olan HİV virüsünün vücudun savunma sistemi olan bağışıklık sistemini bozduğunu söyledi.

Yerköy Toplum Sağlığı Başkanı Ali Alparslan Uyar, dünyada gittikçe artan AIDS hastalığının aşısı ve kesin tedavisi olmadığını, AIDS virüsüyle enfekte kişiler başlangıçta sağlıklı olduklarını ancak hastalığı bulaştırma riskleri yüksek olduğunu, bu durumun önüne geçmek için ise en etkin yolu bilgilenmek olduğunu kaydetti. AIDS mikrobu olan HİV virüsünün vücudun savunma sistemi olan bağışıklık sistemini bozduğunu ifade eden Uyar, “Dünya sağlık örgütü tarafından her yıl 1 Aralık Dünya AIDS günü olarak kabul edilmiştir. Bugünün amacı AIDS'e karşı en iyi mücadele yöntemi olan toplumsal bilincini yaymaya, toplumu AIDS hakkında duyarlı hale getirmeye çalışmaktır. Bütün çabalara rağmen hızla dünya üzerinde yayılmaya devam eden AIDS hastalığı ile daha yaygın mücadele edebilmek amacıyla 1 Aralık tarihi Dünya AIDS günü olarak kabul edilmiştir.”dedi.

Reklam
Reklam

1980'de dünya gündemine giren, 1985 yılından beridir de Türkiye'de görülen AIDS'e HİV adlı bir virüsün sebep olduğu, bulaşıcı ve ölümcül bir hastalık olduğunu belirten Uyar, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"AIDS mikrobu olan HİV virüsü vücudumuzun savunma sistemi olan bağışıklık sistemini bozar. Vücudunda bu virüs bulunan herkeste AIDS'e ait hastalık belirtileri görülmeyebilir. Ancak bu kişiler kendisi hasta olmamasına rağmen başkalarına bu mikrobu bulaştırabilirler. Bununla beraber HİV virüsü korkulduğu gibi günlük yaşantımızdaki sosyal ilişkilerle, tokalaşma, öpüşme, kucaklaşma, tabak, kaşık ve giysilerin ortak kullanılması, tükürük, gözyaşı, ter, öksürük, aksırık, banyo, havuz, tuvalet gibi yerlerin ortak kullanılması bulaşmaz. AIDS korunmasız cinsel ilişkiyle, kan yoluyla, kontrol edilmemiş kan ve kan ürünlerinin kullanılması, ayrıca sterilizasyonu yeterli yapılmayan diş hekimliği, berber, dövme ve akupunktur aletleriyle, ortak kullanılan kesici ve delici aletlerle bulaşır. Bunların dışında bir diğer bulaşma şekli de taşıyıcı ya da hasta olan anneden bebeğine gebelikte, doğumda ya da doğumdan sonra emzirme yoluyla virüsün geçmesidir.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: