AIDS'e aşı bulundu

AIDS hastalığına karşı mücadelede geliştirilen ilk aşının denenmeye başlandığı belirtildi.

Washington'daki "National Institut of Health" adlı kuruluş tarafından geliştirilen aşının Alman AIDS araştırmacısı doktor Michael Hoelscher tarafından denendiği bildirildi.

Hoelscher, aşının iki nedenden dolayı büyük bir önemi olduğunu belirterek, "Bağışıklık sistemini AIDS hastalığına yol açan HIV'in öldürülmesi için aktif hale getiren bir aşı geliştirildi. Üstelik bu aşı, dünyada bugüne kadar bilinen tüm HIV çeşitlerine (A/B-D/C) karşı kullanılabiliyor. 20 yıllık araştırma döneminde bu denli bir başarı elde edilememişti" dedi.

Reklam
Reklam

Aşının, AIDS'e neden olan virüslerin "teknik kopyalarını" içerdiğini ve sağlıklı insanlara verileceğini ifade eden Hoelscher, bağışıklık sisteminin aşı sayesinde HIV yapılarını teşhis ettiğini ve bunları gördüğü zaman öldürmeye hazırlandığını kaydetti. Aşı geliştirmekteki nihai hedefin hastalıktan tamamen koruma olduğunu belirten Hoelscher, yüzde 30'luk bir koruma oranının bile büyük başarı sayıldığını söyledi.

Aşının, AIDS hastalığının ortaya çıkmasını geciktirerek, HIV taşıyıcılarının ömrünü uzatmasının beklendiğini kaydeden Hoelscher, hastaların vücudunda daha az virüs bulunacağı için başkalarına bulaştırma olasılığının da düşeceğini belirtti.