Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazimi Açıkgöz, "Türkiye'de kullanılan ilaçların üçte ikisine yakını sentetik. Ancak bu oran Batı'da üçte birlere düşüyor. Üçte iki oranında organik kaynaklı ilaç kullanılıyor. Amerika'da bir firma AIDS' e sebep olan HIV virüsünün bir proteinini yeni geliştirdikleri transgenik mısır çeşidinden üretmeyi başardı. Böylece AIDS'e karşı oral yolla alınabilir bir aşı geliştirildi. Söz konusu mısır çeşidi, izole edilmiş alanlarda anlaşmalı çiftçiler tarafından üretilmeye başlandı. Yani AIDS'in ilacı artık çiftçilerde" dedi.
Aynı firmanın 5 ilaç maddesinin yine mısırdan elde edilmesi için çiftçilerle anlaşma aşamasında olduğunu belirten Prof. Dr. Nazimi Açıkgöz, bunların; kanamaların kontrol altına alınması için kullanılan "Aprotinin", protein saflaştırılmasında kullanılan "Avidin", çevre dostu deterjanların üretiminde ve MDF üretiminde yapıştırıcı olarak kullanılan bir endüstriyel enzimi olan "Laccase", şekerden 2 bin kat daha tatlı ve düşük kalorili doğal tatlandırıcı "Brazzein" ve ilaç üretiminde ara madde, deri tabaklanması ve deterjan endüstrisinde kullanılan "Trypsin" olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Açıkgöz sayılanların dışında birçok kuruluşun Hepatit-B, Lt-B ve TGEV' le hayvan aşıları ve insan sağlığı açısından hayati önem taşıyan ilaçların bitkisel üretim sistemleri içerisinde üretme çabasında olduklarını belirterek, şunları söyledi:
"Böyle bir üretim; doğal, organik bir üretim olup, enerji tasarrufu sağlanması, kimyasal çevre kirliliğinin önüne geçilmesi, üretim maliyetlerinin düşüklüğü, ilacın etkinliği, kullanım kolaylığı nedeniyle gelecekte daha geniş uygulama alanı bulacaktır."
Kaynak: İHA