AIDS'li Y.O.'ya tazminat

İZMİR (İHA) - 1996 yılında doğumunun ardından Kızılay'dan alınan HIV virüsü taşıyan kanla AIDS'e yakalanan küçük Y.O.'nun ailesinin avukatı Mehmet Emin Keleş, Danıştay 10. Dairesi'nin, Sağlık Bakanlığı'nın "denetim görevini yerine getirmediği" gerekçesiyle tazminat ödemesi gerektiğine karar verdiğini açıkladı.

Keleş, Sağlık Bakanlığı aleyhine açtıkları ve yaklaşık 10 yıl süren dava nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) de başvurduklarını belirterek, ailenin bu sürede yaşadığı üzüntü ve acılar nedeniyle bu başvuruyu geri çekmeyeceklerini bildirdi.

Reklam
Reklam

Torbalı Devlet Hastanesi'nde 1996 yılında doğduğu gün Kızılay'dan alınarak Y.O.'ya verilen kanda HIV virüsü bulunması ve bu nedenle küçük çocuğun AIDS hastalığına yakalanması nedeniyle, Kızılay ve Sağlık Bakanlığı'nı sorumlu tutarak 1997 yılında ayrı ayrı davalar açtıklarını belirten avukat Mehmet Emin Keleş, mahkemenin Kızılay'ı suçlu bularak, aynı yıl Y.O.'nun ailesine 45 milyar lira tazminatı, faizleriyle birlikte 60 milyar 426 milyon lira olarak ödemeye mahkum ettiğini hatırlattı. "Denetim görevini gerektiği gibi yerine getirmeyen" Sağlık Bakanlığı'na karşı açılan ve 30 milyar lira tazminat istenen davanın ise 10 yıldır devam ettiğini vurgulayan Keleş, bu davaya bakan İzmir 4. İdare Mahkemesi'nin, bakanlığın denetim görevini yapmadığı için hizmet kusuru işlediğini tespit ettiğini, ancak bunun yanında Y.O.'nun ailesinin Kızılay'dan tazminat aldığı için "Bakanlığın tazminat ödemesine gerek olmadığı" yönünde karar verdiğini belirtti.

İzmir 4. İdare Mahkemesi'nin tazminat talebini reddetmesi üzerine, kararını Danıştay'a başvurarak temyiz ettiklerini kaydeden avukat Keleş, "Sağlık Bakanlığı'nın da Kızılay'ı denetleme görevini yerine getirmediği ve bu nedenle sorumluğu bulunduğu gerekçesiyle tazminat talebinde bulunmuştuk. Ayrıca, dava konusunda karar verilmesi için makul sürenin aşılması sebebiyle AİHM'ye de başvuruda bulunduk. Davanın makul sürede sonuçlandırılmadığı, hakların etkin kullanılamadığı belirtilerek devletten 4 trilyon lira tazminat istedik. AİHM'de dava henüz devam ederken, bu kez Danıştay, İzmir 4. İdare Mahkemesi'nin kararına yaptığımız itirazı görüşerek Sağlık Bakanlığı'nın da tazminat ödemesi yönünde karar verdi. İzmir 4. İdare Mahkemesi'nin, Danıştay'ın Y.O.'nun ailesini sevindiren kararın aksine bir karar vereceğini sanmıyoruz. Danıştay'ın kararı, bakanlığın denetim görevinde ihmal, hizmet kusuru tespiti ve bu nedenle vatandaşa verilen zararı tazmin etmesi yönünde saptamada bululunuyor ve bu çok önemli" dedi.

Reklam
Reklam

AİHM'deki başvuruyu davanın makul süreden geç sonuçlandırılması, yaşanan mağduriyet ve acılar nedeniyle geri çekmeyeceklerini, sonuçlanmasını bekleyeceklerini vurgulayan Keleş, Danıştay'ın verdiği bu kararın, Sağlık Bakanlığı'nın, sağlık sisteminin işleyişindeki aksaklıklardan sorumlu olduğunu tescil ettiğinin de altını çizdi. Keleş, Danıştay'ın bu kararının ardından dosyanın gelmesiyle İzmir 4. İdare Mahkemesi'nin talebi tekrar değerlendireceğini, ancak Danıştay kararının aksine bir karar vermelerini beklemediklerini sözlerine ekledi.