AİHM askerin '3 santim' davasını kabul etti

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde 3 yıl görev yaptı. Ancak 2006'daki sağlık kontrolünde "Boyu standart olan 1.60'ın altında" denilerek ordudan atıldı.

Karara tepkili Toka, hakkını Avrupa'da arayacak
Boyu standartların 3 santimetre altında olduğu gerekçesiyle ordudan atılan Ahmet Özgür Toka, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) yaptığı başvurunun kabul edildiğini söyledi. Bir fabrikada işçi olarak çalışan 31 yaşındaki Toka, kendisine dosya numarası verildiğini kaydetti. Bartın'da yaşayan evli ve 2 çocuk babası Ahmet Özgür Toka, 2003 yılında uzman çavuşluk için TSK'ya başvurmuştu. Tam teşekküllü askeri hastanelerde yapılan sağlık kontrolünde, boyu 1.57 olarak ölçülen Toka, "tank sınıfı uzman erbaş" olarak göreve alındı. 2005 yılında sözleşme uzatımı için tekrar muayeneden geçirildi. Yapılan kontroller sonucu Toka'nın uzman erbaşlığa devam etmesine karar verildi. Görevini başarıyla sürdüren ve 11 takdir belgesi alan Toka, bir yıl sonra yeni bir sağlık kontrolüne girdi. Ancak bu kez boyunun asgari standart olan 1.60'dan kısa olduğuna karar verildi. Ahmet Özgür Toka, Ankara Asker Hastanesi Sağlık Kurulu'nun emri gereğince, görevinden uzaklaştırıldı.

Reklam
Reklam

İÇ HUKUK YOLU KAPANDI
Bu kararla şoke olan Toka, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne başvurdu ve Milli Savunma Bakanlığı aleyhinde dava açtı. Toka, "Uzman erbaşlığa alınırken de sonra yapılan iki muayenede de aynı boydaydım. Madem boyum uzman erbaş olmak için istenen uzunlukta değildi, başlangıçta bu göreve niçin kabul edildim? Kabul edilmemem gerekirdi" dedi. Ancak mahkeme Ahmet Özgür Toka'nın aleyhinde karar verdi. Kararın düzeltilmesi için yeniden aynı mahkemeye başvuran Toka ikinci kez 'ret' yanıtını aldı. Çok sevdiği mesleğine dönebilmek için mücadeleden vazgeçmeyen Toka, iç hukuk yolları kapandığı için 2007 yılında AİHM'e başvurdu. Dosya numarası alan Toka şimdi Avrupa'da davasının görülmesi için gün sayıyor.

'KEŞKE BUNU YAPMAK ZORUNDA KALMASAYDIM'
Bir fabrikada işçilik yaparak asgari ücretle yaşamını sürdüren Toka, "Keşke AİHM'ye gitmek zorunda kalmasaydım. Keşke 3 yıl severek görev yaptığım TSK'yı ve ülkemi şikâyet etme zorunda bırakılmasaydım" dedi. Yasal prosedür çerçevesinde açıktan atanmak için de başvuruda bulunduğunu belirten Toka, "TSK'dan sağlık sorunları nedeniyle ayrılmak zorunda kalanların açıktan atama ile bakanlıklar emrindeki yerlerde istihdam edilmesi yasası çıktı. 6 ayrı bakanlığa başvuruda bulunmama rağmen hepsinden 'Kadromuz yok' cevabı aldım" diye konuştu.

Reklam
Reklam