AİHM Şükrü Karatepe'yi "usulen" haklı buldu

STRASBURG (ANKA)- Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, halkı kin ve düşmanlığa tahkir suçundan 1997 yılında ceza alan kapatılan Refah Partili eski Kayseri Belediye Başkanı Şükrü Karatepe'nin başvurusunu, davanın DGM'de görülmesi nedeniyle usulen haklı bulundu.

Dönemin Kayseri Belediye Başkanı olan Refah Partili Şükrü Karatepe, 1996 yılının Ekim ve Kasım aylarında yaptığı konuşmalarda halkı kin ve düşmanlığa tahkir suçundan hakkında dava açılmıştı. Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde görülen davada Karatepe suçlu bulunmuş ve bir yıl hapse mahkum edilmişti. 1998 yılı Şubat ayında Belediye Başkanlığı görevinden alınan Karatepe, 24 Nisan 1998'te hapse girmiş, 17 Eylül 1998'te de şartlı tahliye ile cezaevinden çıkmıştı.

Reklam
Reklam

Daha sonra Türkiye'yi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) şikayet eden Karatepe, mahkeme tarafından usulen haklı görüldü. Türkiye'nin 1999 yılında kapattığı DGM'lerde askeri hakim bulunduğu için bu mahkemenin verdiği bütün davalarda aynı kararı veren AİHM, DGM'nin tarafsız olamayacağı gerekçesiyle Karatepe'yi usulen haklı gördü.

Karatepe'nin AİHM tarafından haklı bulunmasını başlı başına bir tatmin unsuru olarak gören mahkeme, Şükrü Karatepe'ye bu nedenle herhangi bir tazminat ödenmesine gerek görmezken Türkiye'nin davalıya, mahkeme masrafları için 500 Euro ödemesine karar verdi.