AİHM, Türkiye'yi memur cezaları için mahkum etti

ANKARA (ANKA)- Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), eylem yapan memura uyarı cezası veren Türkiye'yi mahkum etti.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı Yapı Yol-Sen üyesi Erhan Karaçay'ın, memur maaşlarını protesto eylemine katılması dolayısıyla aldığı uyarı cezasına ilişkin davayı karar bağlayan AİHM, cezanın, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne (AİHS) ve demokratik toplum yapısına aykırı olduğuna karar verdi. Süreç şöyle gelişti: Bayındırlık Bakanlığı, memur maaşlarına yapılan zam oranını protesto amacıyla KESK'e bağlı Yapı Yol-Sen tarafından düzenlenen 2002 yılında düzenlenen eyleme katıldığı gerekçesiyle Erhan Karaçay'a "uyarı" cezası verdi. Devlet Memurları Kanunu'nun 136. maddesine göre, "kınama" ve "uyarma" cezalarına karşı idari yargıya gitme hakkı bulunmayan Karaçay, avukatı Gökhan Candoğan aracılığıyla AİHM'de 1 euroluk sembolik tazminat davası açtı.

Reklam
Reklam

Karaçay'ın başvurusunu 27 Mart'ta karara bağlayan AİHM 2. Dairesi, disiplin cezalarına karşı yargı yolunun açık olmamasının AİHS'nin "etkili başvuru hakkı" maddesinin ihlali anlamına geldiği ve eyleme gittiği için cezalandırılmasının da AİHS'nin "toplantı özgürlüğü" başlıklı 11. maddesine aykırı olduğu kararına vardı. Bu durumun, demokratik toplum değerleriyle bağdaşmadığı vurgulandı.

KESK Genel Sekreteri Abdurrahman Daşdemir, Toplu Sözleşme ve Grev hakkı gibi sendikal hakların kullanımının engellenmemesini istediklerini belirtti. Daşdemir, "Dünden bugüne bütün baskılara rağmen KESK haklı olduğuna inandığı her noktada tavrını ortaya koydu ve koymaya devam edecektir. Önümüzdeki süreçte de toplumsal beklentilerin yanında mücadelesini sürdürmeye devam edecek" dedi.