AİHM yargıcı Rıza Türmen'den açıklama

ANKARA (ANKA)- Rıza Türmen, AİHM yargıçlığına yeniden aday olarak gösterilmemesinin "hükümetin öngörüsü" olduğunu söyledi.

Türmen, Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in kendisi hakkındaki süre sorununu kastederek söylediği "özel durumu var" sözlerinin hatırlatılması üzerine "özel durumumu ben bilmiyorum" dedi. AİHM Yargıcı Rıza Türmen, Anayasa Mahkemesi'nin 45'inci Kuruluş Yıldönümü Sempozyumu'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türmen, AİHM'de boşalan yer için Türkiye'nin gösterdiği ilk listede adı olmasına karşın ikinci listede yer almamasıyla ilgili bir soruya, "hükümetin öngörüsü öyle" diyerek yanıt verdi. Türmen, Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in, "onun özel durumu var" sözlerinin hatırlatılmasına "Nedir özel durumum, ben özel durumumu bilmiyorum" diye karşılık verdi.

Reklam
Reklam

Gül davayı geri çektiği için karar çıkmadı

Türmen, 11'inci Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün, AİHM'e yaptığı başvuruyu geri çektiği için karar çıkmadığını ancak Mahkeme'nin benzer bir başvuruda üniversiteyi haklı bulduğuna dikkat çekti. Mahkeme Leyla Şahin'in başvurusunda üniversiteyi haklı bulmuştu.

AİHM Başkanı'nın ilk ziyaretini türkiye'ye yapması önemli

Rıza Türmen, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Başkanı Jean Paul Costa'nın seçilir seçilmez ilk ziyaretini Türkiye'ye yapmasının bilinçli tercihi olduğunu söyledi. Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluş Yıldönümü Sempozyumu için Türkiye'ye gelen Costa için Türmen, "Bunun bir tesadüf olmadığını belirttiler. Bunun böyle olmasını istediği için böyle olduğunu, kendilerinin Türkiye'ye çok değer verdiğini, Türkiye'nin insan haklarında çok büyük mesafeler aldığını söyledi, bu doğru" dedi.