AİHM'den Türkiye'ye çifte ceza!

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), iki ayrı davada Türkiye'yi haksız buldu.

AİHM, askerler tarafından açılan ateş sonucu sakat kalan Mustafa Aldemir’e 20 bin 500 euro tazminat ödenmesine karar verdi. Mahkeme benzer bir davada ise Güneydoğu Anadolu'dan beş ailenin, çocuklarının askerler tarafından açılan ateş sonucu öldürülmesi şikayetiyle yaptığı başvuru neticesinde "Devlet, bireyini koruyamadı’ hükmüne vardı.

[

](https://www.mynet.com/uzun-tutukluluga-aym-yolu-110100706865)

AİHM, askerler tarafından açılan ateş sonucu yaralanan ve sakat kalan Mustafa Aldemir’e 20 bin 500 euro (51 bin TL) tazminat ödenmesine karar verdi.

Reklam
Reklam

Aralık 2005’te Diyarbakır kenti yakınlarındaki bir köye gitmekte olan Mustafa Aldemir, bir yüzbaşının açtığı ateş sonrasında yaralanmış ve geçirdiği ameliyat sonrasında sağ bacağı diğerinden üç santimetre kısa kalmıştı.

KARANLIK VE YAĞMURLU HAVA

Açılan davada kendisini savunan yüzbaşı, Mustafa Aldemir’i “terörist” zannettiği için ateş açtığını söyledi. Yüzbaşı, savunmasında, olayın gece ve yağmurlu bir ortamda yaşandığını, köye teröristlerin geleceği ihbarı aldıkları için mevzilendiklerini söyledi ve “Aldemir’in elindeki şemsiyeyi ‘silah’ zannettim ve tetiğe bastım” dedi.

Diyarbakır Mahkemesi, yüzbaşıyı suçsuz buldu ve beraatına karar verdi. Davayı AİHM’e taşıyan Aldemir, Türk Hükümeti’nin, kötü muamele ve işkenceyi yasaklayan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 3’üncü maddesini ihlal etme suçundan mahkum olmasını talep etti. AİHM, Aldemir’i haklı buldu ve mahkeme masrafları da dahil olmak üzere toplam 20 bin 500 euro tazminat ödenmesini kararlaştırdı.

"DEVLET VATANDAŞINI KORUYAMADI"

AİHM ayrıca, benzer bir davada Türkiye’yi toplam 325 bin euroya (816 bin TL) mahkum etti. 2005’te 13-24 yaş arasındaki beş kişi, askerler tarafından açılan ateş sonucu öldürülmüştü. Aileleri davayı AİHM’e taşıdılar. Türk Hükümeti’nin savunmasında, adı anılan 5 kişinin askerlere ateş açtığı ve askerlerin kendilerini savunduğu belirtilmişti. Ancak aileler öldürülen gençlerin üzerinde silah olmadığını söylediler. AİHM, ‘Devlet, bireyini koruyamadı’ ve insan hakkı sözleşmesinin ‘yaşama hakkı’nı güvence altına alan 2’inci maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle toplam 325 bin euro tazminat ödenmesini kararlaştırdı. Mahkeme ayrıca 5 bin 930 euro tutan mahkeme masrafını da talep etti.

Reklam
Reklam

Tüm haberler