Aile dişçileri geliyor

ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanan, "Sağlıkta Dönüşüm Programı" kapsamında, "Aile Dişhekimliği Projesi" yakında hayata geçiriliyor. Oluşturulan komisyon tarafından bakanlığa sunulan taslak kabul edilirse, ülkedeki her ailenin 'özel' bir dişçisi olacak.

İHA muhabirinin edindiği bilgiye göre, toplumun doğumdan itibaren düzenli dişhekimi kontrolü ve eğitim yolu ile ağız diş sağlığı bilgilerinin artırılması, doğru tutum ve alışkanlıkların oluşturulması, koruyucu uygulamalar ile hastalıkların yaygınlık ve şiddetinin azaltılması ve tedavi edici dişhekimliğine başlama yaşının yükseltilmesi amacıyla, "Aile Dişhekimliği Projesi" hazırlandı. Proje kapsamında özel bir çalışma komisyonu kuruldu. Başkanlığını Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Yenidünya'nın yaptığı komisyon önceki gün ilk toplantısını yaptı. Komisyon toplantısına, Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) adına Prof. Dr. Murat Akkaya, Sami Can Balçık, Ankara Dişhekimleri Odası (ADO) adına Doç. Dr. Merih Mazmancı, Sağlık Bakanlığı adına Ağız Diş Sağlığı Daire Başkanı Enis Güney, Değerlendirme ve Koordinasyon Şube Müdür Vekili Cavidan Güner, Etüd ve Organizasyon Şube Müdürü Sare Çakır, Program ve Uygulama Şubesi'nden Tuna İlbars ve APK görevlisi Gülten Geyik katıldı.

Reklam
Reklam

Hazırlanan proje taslağının ilk ayağında, eğitim yoluyla hamilelik döneminden itibaren ebeveynlerin ağız diş sağlığı bilgilerinin artırılması ve doğru alışkanlıkların kazandırılması amaçlanıyor. Bununla birlikte 2004-2005 eğitim-öğretim yılından itibaren Türkiye genelindeki tüm ilköğretim okullarında ağız diş sağılğı dersleri verilecek. 2010 yılına kadar 6-12 yaş grubunda diş fırçalama alışkanlığının yüzde 85'e çıkarılması hedefleniyor. Projeye Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, üniversite öğretim üyeleri, Türk Dişhekimleri Birliği, özel sektöre ait kurum ve kuruluşlar finans ve lojistik destek verecek.

"Aile Dişhekimliği Projesi"yle dişçilik hizmetleri özel sektörden satın alınacak. Böylece sağlık harcamalarında rasyonalizm ve verimlilik sağlanacak, vatandaş hizmete daha koly ulaşacak ve işgücü kaybı önlenecek yani atıl kapasite ile çalışan dişhekimleri faal çalışma imkanı bulacaklar.

"Aile Dişhekimliği Projesi"nin ikinci ayağında ise ağız-diş ve dişeti hastalıklarının yaygınlık ve şiddetinin azaltılması süretiyle yaşam kalitesinin artırılması ve tedavi edici dişhekimliğine başlanması öngörülüyor. Bu amaçla, ağız ve diş sağlığı ile ilgili hastalıkların erken teşhis ve tedavisi, eğitici, koruyucu ve tedavi edici hizmetlerin tek elden planlanması, yürütülmesi, denetim ve değerlendirilmesi için bağımsız bir, "Ağız Sağlığı Daire Başkanlığı" kurulacak. Proje illerde İl Sağlık Müdürlüğü Ağız Diş Sağlığı Şube Müdürlüğü, ilçelerde ise İlçe Sağlık Grup Başkanlığı düzeyinde kurulacak Ağız Diş Sağlığı Şefliği tarafından yürütülecek.

Reklam
Reklam

Projeye göre tedavi edici sağlık hizmetleri kamu ve özel sektörde, Diş poliklinikleri, Diş Tedavi Protez Merkezleri, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri, Diş Hastaneleri, Diş Hekimliği Fakülteleri, Breysel Muayenecilik, Poliklinikler, Hastaneler ve Üniversiteler tarafından verilecek. Proje çerçevesinde, tüm hekimlerin ve kamuya bağlı hastaneler ile merkezi denetleyicilerin ortak kullandığı "Otomasyon Programı" hazırlanacak. Bu program On Line olarak merkezi sisteme bağlanacak, hastaya ait kişisel bilgiler, sistemik hastalıklar, dental plan ve durum kişinin memis numarası üzerinden girilerek izlenebilecek. "Aile Dişhekimliği Projesi"nde Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Bütçe Uygulama Talimatı'ndaki paket fiyatlar geçerli olacak. Dişçiye giden kişinin diş tedavi ücretinin bir kısmını devlet geri kalan cüzi kısmı ise kendisi ödeyecek. Herkes istediği dişçiyi, 'Aile Dişçisi' olarak seçebilecek.

Proje vatandaşlara şunları kazandıracak:
"- Hasta ve dişhekimi arasında maddi konular görüşülmeyecek
- Hastanın hekim seçme özgürlüğü olacak
- Sahte dişhekimleri bu sistem içinde yok olacaklar
- Hem hasta hem hekim açısından mesleki memnuniyet getirecek
- Yeni iş olanakları yaratacak

Reklam
Reklam

Devletin kazanımları ise şunlar olacak:
"- Sağlık harcamalarında rasyonalizm ve verimlilik sağlanacak
- Devletin hantallıktan çıkıp güçlendirilmesi sağlanacak
- Hekimlerin hizmet karşılığı keseceği faturalar ile yüzde 40 gelir vergisi sağlanacak
- Etkin bir istihdam
- Verimlilik artışı
- Tüm dişhekimliği sektöründe kayıtdışı ekonomi ortadan kalkacak (diy depoları, laboratuvarlar dahil)
- Tedavi edici dişhekimliğine olan talepte artış ama yatırım giderlerinde azalma olacak".

Öte yandan, "Aile Dişhekimliği Projesi" hastaya, 6 ayda bir bağlı olduğu aile dişhekimine kontrol yaptırma zorunluluğu getiriyor. Ailedişhekimleri ise 5 yıl süreyle her türlü dökümanı, rontgen filmini ve ağız içi görüntülerini arşivlemekle yükümlü olacak.