Aile içi iletişimsizlik obez yapıyor

ANKARA(ANKA)- Psikiyatrist Arif Verimli, aile içi iletişimsizliğin ve evlilik sorunlarının obeziteye neden olabildiğini söyledi.

Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Arif Verimli ANKA'ya yaptığı açıklamada, obezitenin, psikolojik faktörler ve psikiyatrik hastalıklarla ilişkili olabildiğini söyledi. Bu sebeple hastalık teşhisinde "Obezite"nin önemli bir ipucu verdiğini belirten Verimli, obezite ile ilgili son araştırmalarda insan psikolojisinin rolü ve tedavisinde psikiyatrik yardımın önemine değinildiğini kaydetti. Verimli tedaviye başlamadan önce "Kişi ne için yer" sorusuna cevap aranarak kişinin psikolojik testlerden geçirilmesinin yeni uygulamalar olduğunu bildirdi.

Reklam
Reklam

Stres, gerilim, huzursuzluk, kaygı, yaygın anksiyete bozukluğu, depresyon, alkol kullanımı, amfetamin ve türevlerinin kullanımı, kişilik bozuklukları, yeme bozuklukları (Anoreksiya Nervoza, Bulimiya Nervoza), duygudurum bozuklukları (Depresyon, Majör Depresyon, Distimi) aleksitimi, psikotik bozukluklar, aile içi İletişimsizlik ve evlilik sorunları, antipsikotik ve antidepresanlarla tedavi gibi faktörlerin obeziteye sebep olan psikolojik faktörler ve psikiyatrik hastalıklar olduğunu kaydeden Verimli, obezite tedavisine başvuran hastaların yüzde 76.9'unun kadın ve yüzde 71.3'ünün evli, yüzde 40.7'sinin ise ev kadını olmasının dikkat çekici olduğuna işaret etti.

-OBEZLERİN YAZDE 95'İ ŞEHİRDE YAŞIYOR
Obezite tedavisine başvuran hastaların sosyodemografik bilgileri şöyle:

"Yüzde 23.1'i erkek, yüzde 76.9'unun kadın, yüzde 71.3'ü evli, yüzde 79.6'sının çocuğu var, yüzde 30.4'ü üniversite, yüzde 28'i ilkokul, 25.6'sı lise mezunu, yüzde 40.7'si ev kadını, yüzde 17.4'ü emekli, yüzde 80.2'si çekirdek ailede yaşıyor, yüzde 95.2'si şehirde yaşıyor, yüzde 34.7'si sigara, yüzde 16.2'si alkol kullanıyor."
Verimli şöyle devam etti.

Reklam
Reklam

"Obezite yaşam kalitesini oldukça düşüren bir hastalıktır. Yapılan çalışmalar obezitesiyle barışık olan çok az oranda kişinin varlığını ortaya koymaktadır. Obeziteli hastaların genellikle kendilerine güvenleri düşüktür. Obeziteli hastalara uygulanan ‘Yaşam Kalitesi Ölçeği', ‘Vücut Algısı Ölçeği' ve ‘Benlik Saygısı Ölçekleri'nde obeziteli hastaların genelinin Yaşam kalitelerini düşük buldukları, vücutlarını beğenmedikleri ve değiştirmek için çaba sarfettikleri, benlik saygılarının genel popülasyona göre daha düşük olduğu görülmüştür. Bununla birlikte Obezitenin yol açtığı psikiyatrik hastalıklar da bulunmaktadır. Bunlar arasında uyku bozuklukları, cinsel isteksizlik ve cinsel işlev bozuklukları, kronik stres, depresyon, madde kötüye kullanımı, intihar davranışı sayılabilir." (ANKA)