Aile içi şiddet dünyanın sorunu

AYDIN (İHA) - Devlet Bakanı Güldal Akşit, aile içi şiddetin dünyanın her yerinde olduğunu söyledi. Devlet Bakanı Akşit, açılış ve ziyaretlerde bulunmak üzere Aydın'a geldi. Aydın programına yaklaşık 3 saat geç başlayan Bakan Akşit, ilk olarak Vali Muharrem Göktayoğlu'nu makamında ziyaret ederek şehrin sorunları ile ilgili brifing aldı. Ardından geçtiğimiz ay Ankara'da özürlüler arasında yapılan halter şampiyonasında 60 kilo kaldırarak Türkiye şampiyonu olan Hüseyin Alkan'ın plaketini verdi.

Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlarda ciddi personel sıkıntısı yaşadıklarını belirten Bakan Akşit burada gazetecilerin sorularını da cevapladı. Bakan Akşit aile içi şiddetle ilgili olarak "Türkiye ve Dünyanın dört bir yanında aile içi şiddet yaşanıyor. Bunun temel nedenleri arasında ekonomik sorunlar geliyor. Bu sorunu aşmak için aile fertlerinin birbirine saygılı olması lazım. Bunu için de en önemli unsur eğitimdir. Bu eğitimde, kadının eğitilmesi kadar erkeğin de eğitimi önemlidir" dedi.

Reklam
Reklam

"'TÖRE CİNAYETİ' TABİRİ İLK KEZ YASALARA GİRDİ" Son yıllarda özellikle ülkenin doğusunda artarak devam eden töre cinayetleri ile ilgili gerekli çalışmaların yapıldığını kaydeden Akşit, şöyle devam etti:

"Çarşamba günü Kadının Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü ve Aile Araştırma Kurumumu ile birlikte yaptığımız toplantıda teşkilat yasalarında bir değişiklik yaptık. Töre cinayetlerinin araştırılması ve önlenmesi için gerekli konuyu masaya yatırdık. Böylece 'töre cinayeti' tabiri ilk kez yasalara girdi. Daha önce TCK'da töre cinayetlerinde hafifletici sebepler ortadan kaldırılmıştı. Yasal anlamda gerekeni yapıyoruz. Cezalar caydırıcı olmalı ama sadece yasalarla yapılan düzenlemeler yeterli değil. Bu sorunun çözümü için toplumun bilinçlendirilmesi ve feodal yapının düzeltilmesi gerekir. Bir anda gelenekleri atamazsınız. İnsanlar buna inanıyorlar. Ama bence töre cinayetlerinin gelenekselle bir ilgisi yok. Eğitim ve toplum bilincinin oluşmamasıyla ilgili. Yasal düzenlemeyi destekleyici toplum bilincinin oluşmasıyla bu sorunu zaman içerisinde aşabiliriz."

Reklam
Reklam

Bakan Akşit daha sonra sırasıyla Aydın Belediyesi ve AK Parti İl Teşkilatı'nı ziyaret etti. Geceyi Aydın'da geçirecek olan Bakan Akşit, yarın Aydın programına devam edecek.