Aile içinde olumlu iletişim kurmanın yolları

İSTANBUL (İHA) - Anne-baba ve çocuk arasında kurulan olumlu iletişim, çocuğun gelecekte sağlıklı sosyal ilişkiler kurmasının temelini oluşturuyor, ailenin de mutluluğunu arttırıyor. Çocuğunuzun kendini ifade edebilen, özgüveni yüksek bir birey olmasını istiyorsanız, aile içinde olumlu iletişim kurmaya özen göstermelisiniz.
Anne-baba ve çocuk arasındaki olumlu iletişimin ailenin mutluluğunu arttırdığını, ayrıca çocuğun bu iletişim tarzını model alarak hayatı boyunca sağlıklı sosyal ilişkiler kurmasına yardımcı olduğunu ve kendini ifade yeteneği ile özgüvenini güçlendirdiğini bildiren uzmanlara göre iletişim, iki yaşındaki çocuk için de ergenlik çağındaki çocuk için de hem özsaygının hem de karşılıklı saygının anahtarı. Anne-baba ve çocuk arasında olumlu iletişim kurmanın yolları ise şunlar:

Reklam
Reklam

Çocuğunuzun kendisiyle ilgilendiğinizi, ihtiyacı olduğunda yardım edeceğinizi bilmesini sağlayın. Sözgelimi, sizinle konuşmak istediğinde televizyonu kapatın veya gazeteyi elinizden bırakın. Çocuğunuz size önemli bir şey söylemeye çalışırken, telefon görüşmesi yapmaktan kaçının.

Çok yorgunsanız, aktif bir dinleyici olabilmek için daha fazla çaba harcamanız gerekecektir. Gerçek bir aktif dinleme kolay iş değildir, üstelik bedeniniz ve zihniniz yorgunken daha da zorlaşacaktır.

Çocuğunuzun bir davranışı ya da bir olay nedeniyle çok sinirliyseniz, o anda objektif davranamayacağınız için, yeniden sakinleşene kadar iletişim kurmaya çalışmayın. Beklemek, yatışmak ve çocukla daha sonra konuşmak en iyisidir.

Çocuğunuzu dikkatle ve nazik bir şekilde dinleyin. Size bir şey anlatmaya çalışırken sözünü kesmeyin. Ona arkadaşlarınıza gösterdiğiniz nezaketi gösterin. Olayların nedenini sormayın, ne olduğunu sorun.

Başka insanların özellikle dahil olması gerekmediği sürece konuşmalarınızı özel tutun. Çocuğunuzla aranızdaki en iyi iletişimin etrafta başka insanlar yokken gerçekleşeceğini unutmayın. Çocuğunuzu başka insanların önünde utandırmanız veya güç duruma düşürmeniz, içerlemesine ve düşmanlık duyguları hissetmesine neden olur.

Reklam
Reklam

Çocuğunuzun tepesinden konuşmayın, konuşurken fiziksel olarak onun düzeyine inin.

Çocuğun anlatmaya çalıştığı durum hakkında önceden bilgi sahibiyseniz, bunları çocuğunuzla paylaşın. "Senin için neyin iyi olduğunu ben biliyorum", "sadece dediğimi yap, sorun çözümlenecektir" ya da "ben sözümü bitireyim sen de konuşacaksın" gibi cümleleri, telkinlerde bulunmayı ve ahlaki açılardan kınamayı en az düzeyde tutun. Bu gibi ifadeler açık iletişim kurmaya ve bu açıklığı devam ettirmeye yardımcı olmayacaktır. Aptal, budala, tembel gibi aşağılayıcı sözleri ise kesinlikle kullanmayın.

Çözüme yönelik somut adımlar geliştirmesi için çocuğunuza yardımcı olun.

Çocuğunuzun açık iletişimi sürdürmesini destekleyin. Bunu, çocuğu olduğu gibi kabul ederek ve gösterdiği iletişim çabalarını takdir ederek sağlayabilirsiniz. Onu yaptığı veya yapmadığı şeylerden dolayı değil, kendisi olduğu için kabul ettiğinizi gösterin.