Aile konutu şerhi nedir, nasıl konulur?

Hukuki terimler içinde çeşitli kelimeler kullanılır. Bu kelimeler günlük konuşma dilinde halk arasında da kullanılır ancak hukuk alanında bambaşka anlamlara karşılık gelebilir. Aile konutu, aile konutu şerhi gibi ifadeler de bu duruma örnek olan ifadeler arasında yer alır.

Türk Medeni Kanunu tanımları doğrultusunda ailenin birlikte yaşadığı ve eşlerin tüm yaşam etkinliklerini yerine getirdiği aile içindeki kişilerin hayatlarına yön ve yol veren, zamanın geçirildiği, düzenli yerleşimi amaçlayarak kullanılan mekân aile konutu olarak kabul edilmiştir. Aile konutu üzerinden çeşitli hukuki işlemler yapılabilmektedir. Özel hukukta serbest olarak tasarruf ilkesine getirilen bir kısıtlama olarak öne çıkan aile konutu şerhi işlemi de bunlardan biridir.

Aile konutu şerhi nedir? Aile konutu şerhi ne demektir?

Bir evlilik devamlığını sürdürdüğü sürece yaşanan mesken aile konutudur. Aile konutu şerhi ise eşlerden birinin diğerinin onayı olmadan ev üzerinde sayma ya da kiralama ya da benzeri bir işlem yapılmasını engelleyen bir düzenlemedir.

Reklam
Reklam

Aile konutu şerhi koyulacaksa ilgili ve yetkili kurumlara başvuru yapılması ve istenen şartlara göre hareket edilmesi gerekir. Ayrıca bu işlem için belirlenmiş bir ücretlendirme de vardır. Buna da aile konutu şerhi ücreti denir.

Aile konutu şerhi nasıl konulur?

Aile konutu şerhi konulacaksa bu işlem e-Devlet üzerinden online olarak ya da şahsen yetkili kuruma giderek başvuru yapılabilir. Online işlem yapılacaksa e-Devlet sisteminden yararlanılmalıdır. e-Devlet üzerinden aile konutu şerhi işlemleri şu adımlar takip edilerek yapılır:

  • e-Devlet sistemine kişiye özel şifre ve T.C. kimlik numarası ile giriş yapılır. Eğer şifre yoksa PTT şubelerinden şahsen başvuru yaparak alınmalıdır.
  • Giriş yapılarak ulaşılan ana sayfadaki arama sekmesine Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü yazılır ve ilerlenir.
  • Açılan sayfadan web tapu seçilir.
  • Bu menü altından aile konutu şerhi bildirimi işlemi yapılır.

Aile konutu şerhi nasıl kaldırılır?

Evlilik sona erince konulan aile konutu şerhi de sona ermiş olur. Boşanma, ölüm ya da geçerli bir neden ile evliliğin iptal edilmesi gibi nedenlere bağlı olarak sona eren bir kurum olan evlilik bitince şerh de kalkmış olur.

Reklam
Reklam

Eğer boşanma olduysa sadece boşanma davası açılmış olmasıyla şerh kalkmaz, boşanma işlemi resmî olarak gerçekleştirilmiş olmalıdır. Sadece boşanmada değil aile konutu niteliği kaybedildiği zaman da aile konutu şerhi kalkar. Aile konutu şerhinin kaldırılması için şu durumlar zorunludur:

  • Taşınmazın aile konutu özelliğine sahip olmadığının ya da kalmadığının ispatı
  • Taşınmazın sahibi olan eşin şerhin kaldırılması için talepte bulunması
  • Eşlerden birinin ölümü hâlinde evlilik birliği kalmadığı için şerhin kaldırılmasının talebinin yapılması
Anahtar Kelimeler: