'aile Şirketleri Ve Kurumsallaşma Modelleri' Semineri

Antalya'nın Manavgat ilçesinde Sanayici ve İşadamları Derneği (MASİAD) 2012-2013 yılı Olağan Toplantısı'nı Lake and River...

Antalya'nın Manavgat ilçesinde Sanayici ve İşadamları Derneği (MASİAD) 2012-2013 yılı Olağan Toplantısı'nı Lake and River Side Otel’de gerçekleştirdi.

Derneğin, faaliyet dönemi içerisinde üyelerine yönelik her ay düzenlediği toplantıların konusu bu kez 'Aile Şirketleri ve Kurumsallaşma Modelleri' oldu.MASİAD üyeleri ve konukların yoğun katılımıyla gerçekleştirilen toplantıya konuşmacı olarak katılan Marmara SPS Stratejik Planlama Yönetim Danışmanlık Hizmetleri A.Ş. Ceo‘su Dr.Murat Küçükbezirci, Türkiye’de şirketlerin yüzde 96'sının KOBİ olduğunu, KOBİ’lerin yüzde 94'ünü aile şirketlerinin oluşturduğunu, önümüzdeki süreçte tüm dünyada KOBİ’leri güçlü ekonomilerin ayakta kalabileceğini söyledi. Türkiye’de aile şirketlerinin yüzde 32'sinin ikinci nesle, sadece yüzde 13'ünün ise üçüncü nesle aktarılabildiğini söyleyen Küçükbezirci, “Yapılan araştırmalarda aile şirketlerinde çıkan sorunların sebeplerinin dağılımı, yüzde 43 kardeşler arası anlaşmazlıklar, yüzde 19 mirasla ilgili konular, yüzde 19 aile içi farklı bakış açıları, yüzde 14 kardeşler ve kuzenler arası anlaşmazlıklar, yüzde 5 aileler arası anlaşmazlıklar şeklindedir. Vakaları incelediğimizde ise Türk aile şirketlerinin yok olmasının ana nedenlerini, mülkiyet ve yönetim kontrolünde kuşaklar arası problemler, yetki, güç ve otoritenin başarılı şekilde devredilememesi, aile ve iş yönetimini, ilişkilerini düzenleyecek kurumsal yapının, sistemlerinin olmayışı olarak sıralanabilir" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Başarılı ve olumlu bir kurumsallaşmanın ailenin gelecek planlamasında, geleceğine bırakmak istediği maddi ve manevi mirası detaylı tanımlamasıyla gerçekleşebileceğini kaydeden Dr. Küçükbezirci, "Geçiş sürecini planlarken yapılabilecek en tehlike şey oğlunuzun ya da kızınızın şirkete gelirken kendilerine çok ayrıcalıklı davranılacağı beklentisi içinde olmalarıdır. Bu şekilde gelen çocuklar şirketi aşağı çekerler, zira hemen herkesin moralini yok ederler. Ailenin amacı şirkete hizmet etmek olduğu sürece her ilişkinin de sürekliliği sağlanır. Ne zaman ki şirket, aileye hizmet etmeye başlar, o zaman ikisinin de sonu iyi olmaz” dedi. Konuşmasında Türkiye’den ve dünyadan şirket örnekleri veren Dr.Küçükbezirci, bu şirketlerin ikinci nesle nasıl, hangi yöntemlerle devredildiğini, devir planlamasında ve sürecinde yaşanan olumlu ve olumsuzlukları örneklerle aktardı.

BAŞARILI OLMANIN YOLU ORTAKLIKTAN GEÇİYOR

MASİAD Başkanı Ahmet Boztaş ise yeni faaliyet dönemlerinde de her ay farklı bir konu ve farklı bir konuk olacağını belirterek, "Bu ayki konumuz ‘Aile Şirketleri ve Kurumsallaşma Modelleri’dir. İnsanımızın ticari zekası çok yüksek, ama aynı ticari zeka ortaklık kültüründe sınıfta kalmaktadır. Artık devir değişti. Zenginleşmenin ve başarılı olmanın yolu ortaklıktan geçiyor. Başarılı bir ortaklığın ilk adımı da kurumsallaşmaktır. Kurumsallaşma ve kurumsal kültürü yerleştirme konularında hala, kat etmemiz gereken çok mesafeler olduğunu düşünüyoruz" dedi. Son bir yılda Türkiye'de toplam 109 bin yeni firma açıldığını ancak aynı dönemde 40 bin firmanın da kapandığını belirten Boztaş, "Ülkemiz bir KOBİ deryasıdır. Şirket kurmakta gösterdiğimiz başarıyı büyütmekte gösteremiyoruz. Sermaye kıtlığı çeken ülkemizde, şirketlerimizi büyütmenin yolu birleşmek ve ortaklık kurmaktır. Ama biz ortaklığı bir türlü beceremiyoruz. Kapanan firmalarımızın ortak özellikleri ise ; ekonomik sıkıntılar, küresel kriz, sektörel değişim, sermaye yetersizliği, bunun yanında kardeşler kavgası, ortaklar çekişmesi, savruk harcamalar ve de gereksiz dedikodular içinde boğulup gidiyoruz. Bu sebeplerden dolayı şirketlerin yaşam süresi kısalıyor ya da büyümeleri engelleniyor.Tüm bunların olmaması ve şirketlerimizi büyütmek için iş birliği şarttır" dedi.

Reklam
Reklam

Toplantının sonunda MASİAD Başkanı Ahmet Boztaş tarafından Marmara SPS Stratejik Planlama ve Danışmanlık Hizmetleri CEO su Dr.Murat Küçükbezirci’ye plaket takdim edildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: