Aile Şirketlerinde Kurumsal Yönetim ve Liderlik

SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, aile şirketlerinde görev değişiminin zamanında ve sağlıklı yapılması gerektiğini bildirdi.

SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, aile şirketlerinde görev değişiminin zamanında ve sağlıklı yapılması gerektiğini bildirdi.

Holdingten yapılan açıklamaya göre, Konukoğlu, "Yerel Zincirler Buluşuyor" temasıyla, Türkiye Perakendeciler Federasyonu'nca İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen ve yöneticiliğini Doç. Dr. İlhami Fındıkçı'nın yaptığı "Aile Şirketlerinde Kurumsal Yönetim ve Liderlik" konulu toplantıda, deneyimlerini paylaştı.

Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Selamet Aygün, yönetim kurulu üyeleri ve çok sayıda sektör temsilcisinin katıldığı toplantıda, aile şirketlerinde en önemli sorunlardan birisinin, görev değişiminin zamanında yapılmaması olduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam

Aile şirketlerinin başarısı ve sürekliliğinde babaların ve büyük ağabeylerin rolünün çok önemli olduğuna dikkati çeken Konukoğlu, şunları kaydetti:

"Babalar ve babaların rolünü üstlenen ağabeyler adil olmalı. Büyükler bunu sağlayamazlarsa sorunlar başlar. Babalar, çocuklarını küçük yaşlardan itibaren iş yerlerine götürmeli. Tatil dönemlerinde bunu yapmadığınız ve çocukları işe alıştırmadığınız takdirde, gün olup o çocuklar eğitimlerini tamamlayıp iş yerine geldiklerinde, bocalama süreci yaşarlar, bu da aile şirketlerinin sürekliliği için engeldir. Ailelerin asıl serveti çocuklardır. İyi yetiştirilmiş çocuklar hem aile hem de ülke için önemli bir kazanç olarak görülmelidir."

Çocuklara, çocukluk çağından itibaren önce harçlık, büyüme sürecinde haftalık ve ardından maaş verilmesini öneren Konukoğlu, kardeşler arasında kıdeme bağlı maaş farkı olması gerektiğini ifade etti.

Çocukların üniversiteyi bitirdikten sonra iki yıl başka bir iş yerinde çalışması tavsiyesinde bulunan Konukoğlu, "Başka bir iş yerinde çalışsın ki emir almayı öğrensin" dedi.

Reklam
Reklam

Kurumsallaşmanın şirketlerin geleceğini kurtarma anlamına geldiğinin altını çizen Konukoğlu, kurumsallaşmanın gerekli ve kaçınılmaz olduğunu bildirdi.

Çocuklara mutlaka paylaşma bilincinin öğretilmesi gerektiğini vurgulayan Konukoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Paylaşmayı bilerek büyüyen çocuk, bulunduğu ortama katkı sunmayı da öğrenir. Çocuklarınıza mutlaka hayır yapma bilincini de veriniz. Çünkü bu bilince sahip olmayan nesil, cebinde akrep varmışcasına hareket ederek paylaşma duygusundan yoksun yetişiyor. Yani bulunduğu ortama katkı sunamıyor. Kazancını paylaşan ve zekatını verenin her zaman karşılığını bulacağına inanıyorum, çünkü yaşadım. Bu konuda her zaman dile getirdiğim EFT örneğini de sizlerle paylaşmak istiyorum. Bilgisayardan bir tuşa basarak havale yapıyorsunuz. Parayı gördünüz mü, hayır. Ama o paranın gittiğini biliyorsunuz ve gittiğine inanıyorsunuz. Paylaşmayı bilmek, hayır işleri yapmak ve malınızın zekatını vermenin de bir anlamda ahirete EFT olduğuna ve karşılığının öbür dünyada alınacağına inanıyorum."

Reklam
Reklam

Şimdiye kadar 2'si fakülte binası olmak üzere 17 okul yaptırarak devlete teslim ettiğini dile getiren Konukoğlu, Gaziantep Üniversitesi Sani Konukoğlu Tekstil Mühendisliği binası yanına bir de makineleri ile birlikte uygulama merkezi kurduklarını ve geçen haftalarda da Gaziantep Üniversitesi'ne yaptıracakları İlahiyat Fakültesi binası temelini attıklarını aktardı.

Sani Konukoğlu Vakfı aracılığıyla her yıl 1.500'ün üzerinde üniversite öğrencisine burs verdiklerini, Milli Eğitim Müdürlükleri ile işbirliği içerisinde ilköğretim ve liselerde öğrenim gören 10 bin öğrencinin ihtiyacının karşılandığını belirten Konukoğlu, şöyle davam etti:

"Bunları, övünmek için değil, durumu iyi olanlara teşvik amacıyla anlatıyorum. Ne zaman bir hayır işi yapsam, arkasından bol kazançlı bir dönem yaşadım. İşe odaklanırken aile ihmal edilmemelidir.

Çocukların yetiştirilmesinde ve bizlerin başarısında eşler çok önemli görev üstleniyor. Eşler arasındaki anlayış ve uyum önemlidir. Hanıma itaat eden rahat eder, başarılı olur."

Reklam
Reklam

Babalar öldüğünde miras bölüşümünün adaletli bir şekilde yapılmasının önemine değinen Konukoğlu, kendisinin bunu örnek gösterilebilecek yöntemle uyguladığını ve kardeşler arasında mirasa dayalı en ufak bir sorun yaşanmadığının sözlerine ekledi.

Sunuculuğunu Kadir Çöpdemir'in yaptığı toplantı sonunda, Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Selamet Aygün, "bir zenginlik" olarak tanımladığı deneyimlerini paylaştığından dolayı Konukoğlu'na plaket verdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: