Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin:

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, "Bakanlık olarak şehit ailelerinin mağduriyetinin giderilmesi konusunda elimizden gelen her şeyi yapacağız ve

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, "Bakanlık olarak şehit ailelerinin mağduriyetinin giderilmesi konusunda elimizden gelen her şeyi yapacağız ve gerekli bütün desteği vereceğiz" dedi.

Bakan Şahin, Bursa'daki programa katılmak üzere Bilecik'in Bozüyük ilçesindeki bir alışveriş merkezinde mola verdi. Bakan Şahin, burada yaptığı açıklamada, terör mağdurlarıyla ilgili süreçte sivil vatandaşların mağduriyetinden dolayı çok önemli sosyal haklar vermiş bir iktidar olduklarını kaydetti.

Bu kadar geniş perspektiften bakan ve toplumun bütün kesimlerini kucaklayan bir iktidarın Afyonkarahisar şehitlerinin durumuyla ilgili bir şey yapmamasının mümkün olmadığını ifade eden Şahin, şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

"Bakanlık olarak şehit ailelerinin mağduriyetinin giderilmesi konusunda elimizden gelen her şeyi yapacağız ve gerekli bütün desteği vereceğiz. Sürekli olarak ailelere gidip 'sizin çocuğunuzu şu gruptan saydılar' deyip onların acılarını artırmanın da doğru olmadığını düşünüyorum. Herkesin de bu konuda çok hassas olması gerektiğini düşünüyorum. Başbakanımızın söylediği gibi ailelerin mağdur olmasına müsaade etmeyiz. Aileler rahat olsunlar. Başbakanımızın söylediği sözün altyapısını doldurmak da ilgili bakanlıklara, bizlere düşüyor. Biz de bunun gayreti içerisinde olacağız. Onların acıları üzerirden siyaset yapmak ve onların acıları üzerinden farklı bir polemik oluşturmayı da doğru bulmuyorum. Şu ana kadar biliyorsunuz zaten birçok düzenlemeyi yapan bir iktidarız. Terör mağdurları ile ilgili süreçte sivil vatandaşlarımızın da mağduriyetinden dolayı çok önemli sosyal haklar vermiş bir iktidarız."

-"Yeni bir mevzuata ihtiyaç olduğu görülüyor"-

Bakan Şahin, Türk Silahlı Kuvvetlerine ait bir iç yönergenin olduğunu dile getirerek, şehitliklerle ilgili, şehitliklere alınacak, oraya defnedilecek şehitlerin statüsünün tanımlandığını bildirdi.

Reklam
Reklam

Bakan Şahin, şöyle devam etti:

"Kademelerden bir tanesinde doğal afetten dolayı, kaza, patlamadan dolayı olan şehitlerin ve de burada şehitliklerden istifade edeceği bir yönergenin üzerinden Genelkurmay Başkanlığı, kendi kurumsal altyapısı içerisinde 'en uygun bu gruba uygundur' diye göndermişler. Tabi orada Afyon şehitlerimize baktığınız zaman bu grupların hiçbirine uymadığını görüyoruz. Yeni bir mevzuata ihtiyaç olduğu görülüyor. Şehit Yakınları ve Gaziler Dairesi Başkanlığı, bizim bakanlığa bağlandıktan sonra 70'e yakın mevzuatın, çok fazla sayıda yasanın olduğunu gördüğümüz için çok güçlü bir şehit yakınları ve gazilerle ilgili düzenleme yaptık. Bu düzenlemelerin içerisinde hem vazife malulleri var hem de görev zararları var. Yani o işi yaptığından dolayı yaşanan sorundan dolayı mağduriyet varsa, bir şehitlik veya gaziler varsa özellikle geriye kalanın mağduriyetini giderecek sosyal devlet olarak, geriye kalanın yaşam kalitesini yükseltecek şekilde sosyal destek ünitelerinin geliştirilmesiyle ilgili çok güçlü bir yasa çıkarttık."

Reklam
Reklam

-"Evlat acısının ne kadar derin, büyük acılar olduğunu biliyoruz"-

Tazminatla ilgili süreçte, daha yüksek bir tazminat ödenmesi, bağlanan aylıklarda da en üst limitten aylık bağlanmasıyla ilgili çok önemli düzenlemeler yapıldığını vurgulayan Şahin, bu düzenlemelerin devam ettiğini dile getirdi.

Bakan Şahin, yönetmeliğin ve sürecin takipçisi olduklarını anlatarak, şunları söyledi:

"Türk Silahlı Kuvvetleri'nin iç yönergesindeki şehitliklerimize kimlerin defnedileceğiyle, yönetmeliğiyle ilgili biz bakanlık olarak çalıştık. Daha sonra ilgili bakanlıkların görüşüne sunduk. Sayın Bakanımız da, burada mevzuattan kaynaklı yaşanan sıkıntının Türk Silahlı Kuvvetleri boyutuyla takipçisi olduklarını belirttiler. Biz de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak Sayın Başbakanımızın söylediği gibi hiçbir ailenin mağdur olmayacağı, onların geriye kalanlarının rahat, huzurlu ve güvenli bir şekilde hiç kimse muhtaç olmadan yaşayabilecekleri bütün altyapıyı yapmak üzere konumlandık. Bunun için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Önemli olan onların yanında olup acılarını paylaşmak, acılarının azaltılmasını sağlamak. Bir anne, bir kadın olarak evlat acısının ne olabileceğini empati yaptığım zaman ne kadar derin, büyük acılar olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla bizim geldiğimiz günden beri onların yaşamlarını iyileştirmek üzerine yaptığımız önemli çalışmalar var. Bu konuda da gerekli çalışmalar Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapıldığında bizde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak bizde kendi çalışmamızı tamamlayacağız."

Reklam
Reklam

Şahin, hep birlikte bir araya gelerek "İyiyi nasıl yapabiliriz, bu süreçte mevzuatta yaşanan karışıklığı nasıl düzletebiliriz-" şeklindeki soruların çözümünün gayreti içinde olacaklarını da sözlerine ekledi.

Muhabir: Barış Eren / Mehmet Candikmen / Deniz Açık

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: