Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, "Biz nimetin ve külfetin eşit paylaşıldığı bir Türkiye istiyoruz. Hiçbir ayrımcılık istemiyoruz. Kadına yönelik şiddeti bir toplumsal sorun, bir insan hakkı ihlali, bir halk sağlığı sorunu olarak görüyoruz" dedi.
Bakan Şahin, Aile ve Sosyal Politikalar İletişim Merkezi'nin açılışında, bugünün "Birleşmiş Milletler Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü" olduğunu anımsatarak, "Alo 183" hattının bugün Gaziantep'te açılmasının bir tesadüf olmadığını belirtti.
"Sorunun bir parçası değil, çözümün bir parçası olmalıyız" diyerek yola çıktıklarını ifade eden Şahin, herkesin huzurlu olmadıkça kendilerinin de huzurlu olamayacağını söyledi.
Hizmete alınan sistemin, yalnızca şiddetle mücadele için yapılan bir sistem olmadığını dile getiren Şahin, "Bir engelli, bir yaşlı, bir yoksul, bir muhtaç, bir yetim, bir öksüz... Orada bir şeye ihtiyacı varsa işte burada yetişmiş, önce bilgi ve teknolojik alt yapısı güçlenmiş, sonra yetişmiş personeliyle onları yönlendiren, destekleyen, bilgilendiren geri dönüşümlü bir sistemi hayata geçiriyoruz" diye konuştu.
Şahin, 2002 yılında bir oda, iki personel ve bir hat ile bu işe başlandığını kaydederek, şöyle konuştu:
"Alo, alo... Geri dönüşü yok. Böyle sistem çalışmaz. 2007 yılında bakanlık kendi içinde güçlendirmiş. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak bu iş bizim işimiz değil. Bizim Gaziantep'te bir sözümüz var, 'ekmeği ekmekçiye vereceksin' derler. Dedik ki bu işi yapan, bu işin uzmanı kimse, biz bununla yapacağız. Bu işi en iyi yapan, şu anda bu işte kendini kanıtlamış, teknolojik altyapısı, bilgi donanım sistemiyle bu işi en iyi yapan birim Turkcell. Hemen onlarla bir araya gelelim dedik. Mekanı ayarladık, onlardan ne talep ettiğimizi anlattık.
Alo'nun karşılığında sorunu çözüp geri dönen bir sistem. Bir zincirin halkalarını çevirmemiz, çözümü o hatta ulaştırmamız gerekiyor. Öyle çokta kolay bir şey değil. Buradaki personel 360 saat ders aldı bunun için. 9 hatta çıkan bir sistem var. 7 gün 24 saat bütün Türkiye'ye hizmet eden bir sistem var. O yüzden biz Ankara'daki, bakanlıktaki bu sistemimizi kapattık, 144 hattıyla da birleştirdik, Alo 183 yardım hattıyla. Çünkü birçok rakamlar kişilerin kafasını karıştırıyor. Böyle bir hizmeti hayata geçirdik."
-"Çalışanlar kadınlar ve engelliler"
Bakan Şahin, bilgi ve teknoloji çağında herkese eşit fırsat sunmak zorunda olduklarını ifade ederek, "Kadınıyla erkeğiyle herkesin yaşam kalitesini yükseltirken, herkesin kalkınmadaki hamlesini, kalkınmadaki becerisini, potansiyelini sistemin içine koymak durumundayız" dedi.
İletişim merkezinde çalışanların yüzde 53'ünün kadın, yüzde 20'sinin de engelli olduğunu ifade eden Şahin, "Biz nimetin ve külfetin eşit paylaşıldığı bir Türkiye istiyoruz. Hiçbir ayrımcılık istemiyoruz. Kadına yönelik şiddeti bir toplumsal sorun, bir insan hakkı ihlali, bir halk sağlığı sorunu olarak görüyoruz. Kalkınmanın önünde en büyük engel görüyoruz. Demokratikleşmenin önünde en büyük engel görüyoruz" diye konuştu.
Kadına yönelik şiddetle mücadele ederken bilgi ve teknoloji altyapısını güçlendirdiklerini anlatan Şahin, şöyle devam etti:
"Sen kurumsal kapasiteni geliştirmezsen, buradaki konuk evi sayısından tutun, bütün bize ait Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na ait kapasiteyi geliştirmezsen... Talep edecek, 'yer yok' diyeceğiz, mazeret üreteceğiz. 'Bu bize yakışmaz' dedik. Son 10 ayda bin olan kapasiteyi bin 700'e çıkardık. Bunlar birbirine paralel çalışmalar. Bunun sonunda ne oldu- Bir yılda geldiğimiz yeri göstermek bakımından şu rakamları paylaşmak istiyorum. 183 ve 144 hattında 2001 yılı ortalaması gelen çağrı 24 binden bugün 2012'de 52 bine yükselmiş. Kaydedilen çağrı 4 bin 311'den 15 bin 409'a yükselmiş. Çocuk ve gençlik hizmetlerimiz 413'den 6 bin 678'e, özürlü hizmetlerimiz bin 163'den bin 638'e, yaşlı hizmetimiz 155'den 446'ya, kadına yönelik hizmet bin 988'den 4 bin 418'e yükselmiş."
Bakan Şahin, çağrı merkezlerinin erkeklere yönelik hizmetlerine de değinerek, şu bilgileri verdi:
"Erkeğe yönelik hizmet 179'dan 446'ya yükselmiş. Bana diyorlar ya 'siz hep kadınlara yardım ediyorsunuz' diye. İşte kanıt. 'Biz aile bakanıyız, erkeklerin de bakanıyız' dedik. O yüzden onlara olan hizmetlerimizi de güçlendirerek yolumuza devam ediyoruz. Aileye yönelik hizmetlerde de 339'dan bin 92'ye yükselmişiz. Bir yılda yüzde 100'ün üzerinde her değerde yükselme varsa doğru yoldayız. Şimdi 2023, 2071... Sorunlarımızı azaltan, kalkınmayı büyüten bir Türkiye istiyoruz. Bunun için de fırsat eşitliği istiyoruz. Harran'daki Emine'nin Harward'daki Emile ile yarışını istiyoruz. Harran'daki Emine'nin bu yarıştan başarılı bir biçimde çıkmasını istiyoruz."
(Sürecek)
Muhabir: Orhan Çiçek - Kaan Bozdoğan / Sevil Çelik
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz