Aileler, Araçlarda Çocuk Koltuğu Kullanımı Konusunda Bilinçsiz

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) BİLTİR Merkezi Taşıt Güvenliği Birimi Hasarsız Çarpışma Test Laboratuvarı'nda, çocuk koltuklarının...

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) BİLTİR Merkezi Taşıt Güvenliği Birimi Hasarsız Çarpışma Test Laboratuvarı'nda, çocuk koltuklarının dinamik testleri son teknoloji ürünü milyon dolarlık mankenler üzerinde yapılıyor. Bebeklerin daha güvenli seyahat etmesi için yapılan çalışmalar, Türkiye’de kullanılan çocuk koltuklarının kullanımının bilinmediğini ortaya çıkardı.

Çocuk koltuğu kullanımı ile çalışma yapan Uzman Zeki Çol, çocuk koltuğu kullanımında bilgi eksikliği olduğunu düşündüklerini ifade etti. Çocuk koltuklarının uygun oldukları yaş gruplarına göre kullanılması gerektiğini ifade eden Çol, “Ayrıca çocuk koltuğu kullanım şartlarından biri de emniyet kemerinin kilitlenmesidir. Emniyet kemerinin kilitlenmeden kullanılması çocuğun kaza anında öne hareketini kısıtlayamaz ve çocuk önünde bulunan koltuğa çarpıp yaralanabilir. Ayrıca emniyet kemerinin kilitsiz kullanımında karın bölgesine girdiği gözlenmektedir. Bu da çocuğun iç organlarında hasarlara sebep olabilir.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Yaptığı çalışmalar sonucunda, çocuk koltuğu kullanılmadığı zamanlarda emniyet kemerinin çocuğun boynunu yaralayabileceği uyarısında da bulunan Çol, şöyle devam etti: “Uygun koltuk kullanılmadığı zaman çocuk üzerinde oluşan negatif ivme değerleri artmaktadır. Bu da çocuğun vücut ve iç organ yaralanmalarında etkili bir faktördür.”

Yapılan çalışmaların, çocuğun anne kucağında yaptığı yolcuğun tehlikeli yolculuk kategorisine girdiğinin altını çizen Çol, “Anne kaza anında çocuğunu korumak yerine ölümüne sebep olmaktadır. Çocuğunu kendisiyle konsol ya da koltuk arasında sıkıştırarak yer çekimi ivmesinin onlarca katı kadar bir kütle ile çocuğuna kuvvet uygulamaktadır.” ifadelerini kullandı.

“KAZA ANINDAKİ HASARLAR TESTLERLE TESPİT EDİLİYOR”

ODTÜ-BİLTİR Merkezi Taşıt Güvenliği Birimi Hasarsız Çarpışma Test Laboratuvarı'nda otomobil ile yük ve yolcu taşıyan tüm ticari araçlarda kullanılan koltuk, emniyet kemeri, hava yastığı ve bagaj kısıtlayıcı sistemler için önden çarpma, arkadan çarpma testleri yapılıyor. Laboratuvardaki çalışmalarla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Mustafa Gökler, "Araçlarla yapılan testlerde, araç içerisindeki sürücü ya da yolcuların kaza sırasında kafalarını aracın içindeki değişik noktalara çarpmalarıyla oluşabilecek hasarları ölçmeye çalışıyoruz. Kafa formunu kullanarak robot ve fırlatıcı yardımıyla aracın değişik noktalarına darbeler uygulayarak kafa formunun üzerinden ölçümler alıyoruz ve hasarı tespit ediyoruz." dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: