"Aileler özürlü çocuklarını saklıyor" iddiası

BURSA (İHA)- Bursa'da Spastik Engelliler Rehabilitasyon Vakfı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Başkanı Dr. Neşe Kocaer, il genelinde 6 bin spastik engelli bulunmasına rağmen, bunların yüzde 10'unun ancak eğitim ve rehabilitasyon hizmeti alabildiğini söyledi. Dr. Kocaer, ailelerin spastik özürlü çocuklarını çevrelerinden gizlediklerini iddia etti.

ZİHİNSEL PROBLEMLERİ YOK Spastik Engelliler Rehabilitasyon Vakfı Başkanı Dr. Neşe Kocaer, spastik özürlülerin zihinsel problemlerinin bulunmadığını, merkezi sinir sisteminin zedelenmesinden kaynaklanan el, kol, bacak, ayak ve ağız kaslarının yeteri derece de gelişememesi nedeniyle hayatlarını devam ettirmede zorlandıklarını ya da ikinci bir kişiye bağlı olarak sürdürdüklerini ifade etti. Kocaer, "Bir çocuğun spastik özürlü olup olmadığı 1 yaşında tespit edilebiliyor. 1 buçuk yaşından itibaren de, rehabilitasyon çalışmalarına başlanabiliyor. Aileler spastik çocuklarını çevrelerinden saklıyorlar, rehabilitasyon ve eğitimini geciktiriyorlar ya da hiç yaptırmıyorlar. Spastik çocuklar için önemli husus, erken dönemlerde özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinden sürekli yararlanmasıdır" dedi.

Reklam
Reklam

Bursa'da Uludağ Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada il genelinde yaklaşık 6 bin spastik özürlünün tespit edildiğini anlatan Başkan Dr. Kocaer, Türkiye genelinde ise bu rakamın 600 bini bulduğunu belirterek şunları söyledi: "Bursa'daki spastik özürlülerin 500 kadarı özel eğitim alıyor ve rehabilitasyondan geçiyor. Vakfın imkanlarından şu anda, 45 öğrenci istifade ediyor. Kayıtlı toplam 1 buçuk ile 23 yaş grubu arasında 125 öğrencimiz var. Tek servis aracımız olduğu için öğrencilerin tamamına hizmet veremiyoruz. Velilerimiz arasında fakir aileler olduğu için onlar çocuklarını gönderemiyorlar. Biz spastik özürlülere; fizik tedavi ve özel eğitimle birlikte, el becerileri üzerine eğitim veriyoruz. Spastik özürlü annelerine de terapi yapıyoruz."

ÜCRET ALINMIYOR 3 fizyoterapist, 1 eğitim uzmanı, 1 gönüllü çocuk eğiticisi ve 2 usta öğretici ile hizmet verdiklerini anlatan Dr. Kocaer, "Biz bu hizmeti ücret almadan veriyoruz. Özel okul statüsü kazanmak için Milli Eğitim Bakanlığı nezdinde müracaatta bulunduk. Spastik özürlüler hakkında bilgi almak isteyenler ve yardım talep edenler vakfımızın 0 224 248 69 89 nolu telefonumuzu arayabilerler" diye konuştu.

Reklam
Reklam