Ailelere Çocuklarda Göz Tembelliği Uyarısı

Ailelerin çocuklardaki göz tembelliğine karşı tedavide geç kalmamaları için, çocuklarını 3,5-4 yaşlarında göz muayenesini yaptırmaları...

Ailelerin çocuklardaki göz tembelliğine karşı tedavide geç kalmamaları için, çocuklarını 3,5-4 yaşlarında göz muayenesini yaptırmaları gerektiği bildirildi.

Universal Malatya Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Cem Çankaya göz tembelliğinin aileler tarafından fark edilmesi zorluğuna ve fark edildiği zaman da genellikle tedavi için geç kalınmış olduğuna dikkatleri çekerek, “Çocuklarda herhangi bir sorun olmasa da okul öncesi çağda 3,5 - 4 yaşlarında göz muayenesi yaptırmak gerekir. Bu yaşlarda muayene edilmesinin sebebi, çocuklar kendilerini ifade edebildikleri için görme seviyelerini ölçebilmemizdir” dedi.

Reklam
Reklam

“Göz tembelliği ebeveynler tarafından tespit edilmesi oldukça güçtür. Hastalık ancak detaylı göz muayenesinde tespit edilebilmektedir” diyen Universal Malatya Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Cem Çankaya, “Göz muayenesinin belli bir yaşı yoktur. Şikayeti olan çocuk hangi yaşta olursa olsun muayene edilebilir. Erken tespit edilen göz tembelliğinde başarı oranı çok daha fazladır. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa sonuç o denli başarılı olacaktır. En başarılı sonuçlar 7 yaşına kadar alınmaktadır. Göz tembelliği tanısı zamanında konulduğu takdirde sağlam göz kapatılarak, gerekli gözlük camı verilerek, beyne bulanık gören gözün de gördüğü sinyali verilir. Kademeli olarak gözdeki görme yeteneğinin düzeltilmesi hedeflenir” dedi.

Göz muayenesine müsaade etmeyen çocuklar için uyutucu, sakinleştirici ilaçlar kullanılabileceği, bu metotlardan da verimli sonuç alınamadığı takdirde genel anestezi ile muayene yapılabileceğini hatırlatan Dr. Çankaya, çocukların hiçbir şikayeti olmasa bile 3-4 yaşlarına kadar en az bir defa göz muayenesinden geçmiş olmaları gerektiğini vurguladı.

Reklam
Reklam

İki göz arasında bir numaradan fazla fark ya da her bir gözde ayrı ayrı yüksek astigmat, miyop veya hipermetrop olması; göz kapağı düşüklükleri de görme eksenini kapayarak göz tembelliğini oluşturabiliyor. Dr. Çankaya, “Göz tembelliği zamanında tedavi edilmeyen çocuklarda ciddi ve kalıcı görme kusuru gelişebilir, derinlik algılamasında kayıp olabilir; eğer normal gözde hastalık veya yaralanma olursa, ömür boyu az görmeyle sonuçlanabilir” şeklinde konuştu.

Dr. Çankaya, “Gözlük ihtiyacı ile ilgili göz tembelliğinin temel tedavisi, çocuğun ihtiyacı olan, uygun numaradaki gözlük kullandırılması, iyi gören gözün kapatılması ve tembel olan gözün görmeye zorlanmasıdır” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: