Ailelere karne uyarısı

Kayseri - Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tayfun Turan, karnedeki notların sadece öğrencinin değil, ailenin ve eğitim sisteminin de başarısını gösterdiğini belirtti.

Turan, eğitim-öğretim yılının sona ermesiyle birlikte milyonlarca öğrenci ve ailesinde karne heyecanı yaşandığını, ancak karnedeki notların iyi veya kötü olmasının öğrencilerin psikolojisini bozacak unsur haline getirilmemesi gerektiğini ifade etti.

Öğrencinin başarısının, zeka seviyesi, ailesi, çevresi, eğitim sistemi gibi birçok faktöre bağlı olduğunu kaydeden Turan, şunları söyledi: "Karnedeki notlar sadece öğrencinin değil, ailenin ve eğitim sisteminin de başarısını gösterir. Karnedeki notlara göre öğrencinin başarısızlığı söz konusu ise aile sorumluluğu öğrenciye yüklemek
yerine başarısızlığın sebeplerini araştırmalıdır. Öğretmenle işbirliği yapılarak başarının artırılması için yollar aranmalıdır. Başarısızlığın nedeni psikiyatrik sorun olabilir veya öğrencide fark edilemeyen zeka geriliği olabilir. Ya da öğrenci üzerine düşeni yapsa bile öğretmeninde, arkadaş çevresinde veya ailesinde sorunlar
olabilir."

Reklam
Reklam

Karnedeki düşük notlar nedeniyle ailelerin çocukları üzerindeki yanlış tutumlarının birçok psikolojik soruna yol açabileceğini vurgulayan Turan, ailenin çocuklarını düşük notlar nedeniyle cezalandırması, başkalarının çocuklarıyla veya kardeşleriyle kıyaslaması ve çocuğa öfke duymasının, öğrencinin kendine olan güvenini azaltabileceğini, okuldan soğuma, evden kaçma ve intihar girişimi gibi sorunlara neden olabileceğini belirtti.

Öğrenciye karnedeki notlarına göre verilecek ödül veya cezaların abartılmaması gerektiğini ifade eden Turan, şöyle devam etti: "Karnesinde iyi notlar getiren çocuğa (aferin) demek veya küçük bir sevgi gösterisinde bulunmak bile bir ödüldür. Ödülün de cezanın da abartılmaması gerekir. Başarısızlık durumunda çocuğa ceza verilmesini tavsiye etmiyoruz. Bunun yerine başarısızlığın nedenleri araştırılmalı. Başarı için öğrenciye maddi değeri olan hediyeler vaat edilmemeli. Öğrenci, hediye kazanmak için değil kendi geleceği için derslerine çalışması gerektiğinin bilincine varmalı. Ancak, hediye vaat edildiyse de o zaman vaat yerine getirilmeli. Ancak, hiçbir zaman öğrenciye verilen karne hediyesi rüşvete dönüşmemeli."

Reklam
Reklam