Aileleri Fındık Bahçesinde Çocuklar Çadırda

Mevsimlik fındık işçilerinin çocukları aileleri ile birlikte köy köy gezmek zorunda kalıyor. Aileleri fındık toplayan çocuklar vakitlerini konakladıkları çadırlarda ve

Mevsimlik fındık işçilerinin çocukları aileleri ile birlikte köy köy gezmek zorunda kalıyor. Aileleri fındık toplayan çocuklar vakitlerini konakladıkları çadırlarda ve etrafında geçiriyor.

Fındık hasat sezonunun yaşandığı Karadeniz Bölgesi'nde çok sayıda mevsimlik fındık işçisi Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden gelerek fındık bahçelerinde çalışıyor.

Samsun'un Çarşamba ilçesine de fındık toplamak için gelen mevsimlik işçilerin bir kısmı Kaymakamlık tarafından oluşturulan alanlarda konaklarken, pek çoğu ise kendi imkanları ile kurdukları çadırlarda barınmaya çalışıyor.

Reklam
Reklam

Zor şartlarda yaşamaya çalışan aileler içme ve temizlik için gereken suları ise okul veya cami bahçelerinden taşıyarak kullanıyor.

Aileleri ile bölgeye gelen mevsimlik fındık işçilerinin çocukları ise yaşıtlarının aksine köy köy gezerek çadırlarda, sağlıklı olmayan koşullarda yaşamak zorunda kalıyor.

Vakitlerini konakladıkları çadırlarda ve etrafında geçiren çocuklara büyük kardeşleri bakıyor.

Urfa'dan Çarşamba'nın Kızılot köyüne ailesi ile birlikte gelen Ahmet Karatekin, Ordu'dan Çarşamba'ya geldiklerini ve geçinmek için çalışmak zorunda kaldıklarını belirterek, "Şu an burada 500 kişi varız. Geçinmek için çalışmak zorundayız. Bizim gibi birçok aile daha çadır da yaşıyor. Su alabileceğimiz alanlara yakın yerlerde konaklamaya çalışıyoruz. Buraya çoğumuz Urfa, Mardin ve Adıyaman'dan geldik."

Çocuklarını yanlarında getirmek zorunda olduklarını da söyleyen Karatekin, fındık hasadı sonrası memleketlerinde pamuk toplayacaklarını belirtti.

Aileleri ile köy köy gezmek ve çadırda konaklamak zorunda kalan çocuklar ise, oyuncaklarının ve parklarının olmasını istediklerini söylediler.

Reklam
Reklam

Muhabir: Yaşar Karaman / Dilek Sezen

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: