Airbnb'den Paris'teki yeraltı mezarlığında konaklama imkânı

İnternette ev kiralama hizmeti sunan Airbnb sitesi, Paris'te 'dünyanın en büyük yeraltı mezatlığı' olarak bilinen katakombda bir gece konaklama imkânı sağlıyor.

İnternet üzerinden ev kiralamayı sağlayan Airbnb sitesi, Paris'teki 'dünyanın en geniş yeraltı mezarlığı' olarak bilinen Paris Katakombu'nda bir gece konaklama imkânı sunuyor.

Airbnb, Cadılar Bayramı (Halloween) için başlattığı yarışmayı kazanana, ödül olarak 6 milyondan fazla kişinin iskeletinin bulunduğu mezarlıkta bir gece uyuma fırsatı tanıyacak.

AFP haber ajansı, Airbnb'nin halka yalnızca bir gece erişim hakkı verilen yeraltı mezarlığında konaklama için 350 bin euro kira parası ödediğini bildiriyor.

Reklam
Reklam

Şirket, yarışmayı kazanan iki misafire özel bir yeraltı konseri sunacak. İnternet sitesindeki evin kuralları bölümünde ise "Galeriler arasında hayaletleri takip edin" uyarısı yapılıyor.

Tepki gösteren Fransız muhalifler ise, Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo'ya Fransız yasalarındaki "insan vücuduna saygı ölümle sona ermiyor" maddesini hatırlatıyor.

Paris Katakombu, 18. ve 19. yüzyılda mezarlıkların dolması ve çürüyen bedenlerin içme suyunu kirletip kamu sağlığını da tehdit etmeye başladığı düşüncesiyle, salgın hastalıklardan ölenlerin gömülmesi için kullanılan bir tüneldi.

O dönem, çürüyen cesetlerin ayrıca şarap ve sütün kalitesini bozduğuna inanılıyordu.

Paris'teki bu yeraltı mezarlığında hala milyonlarca kişinin iskeleti bulunuyor.

Gizli etkinlikler için kullanılıyor

Paris'teki yeraltı mezarlığındaki yatak ve masa kafatasları ve kemiklerle çevrili. Tünelin yalnızca bir kısmı halka açık ve ziyaretçiler yaklaşık 2 kilometrelik bir tur için 20 metre yer altına iniyor.

Buradan çıkarılan kireçtaşları ve alçıtaşları, Paris'in inşasında kullanılıyordu.

Reklam
Reklam

Bir odasının 1774'te yıkılması üzerine Fransa Kralı 16. Louis, tünel ağının güçlendirilmesi ve haritasının çıkarılması talimatını verdi. Ağın büyük bir bölümü 1955 yılına kadar halka kapalıydı.

Uzunluğu 250 kilometreden fazla olan ve resmi olarak geçiş yasağı bulunan tünellere, şehrin kanalizasyon kanalları, bodrum katları ve metro tünelleri gibi farklı gizli noktalardan erişim sağlanabiliyor.

Tüneller, gizli etkinlikler için de kullanılıyor. Fransız polisi 2004 yılında tesadüfen, elektrik bağlanan bir ekran, taşlar oyularak inşa edilen bir bar ve oturaklardan oluşan bir sinema düzeni kurulduğunu ortaya çıkardı.

Yer altındaki bu tünellerde sanat gösterileri, tiyatro oyunları, üniversite gruplarının kabul törenleri ve partiler de düzenleniyordu.

Anahtar Kelimeler: