İSTANBUL (İHA) - Atatürk Havalimanı'nda 3 Haziran 2004 tarihinde başlayan "5. Uluslararası Sivil Havacılık ve Havalimanları Fuarı"na ziyaretçi akını devam ediyor.
100 firmanın katılımıyla 4 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 56 bin metrekarelik alanda düzenlenen fuarda, yaklaşık 40 uçak sergileniyor. Yurt içi ve yurt dışından yaklaşık 20 bin profesyonel havacı tarafından ziyaret edilmesi beklenen AIREX Fuarı, sektör temsilcileri ile müşteriyi biraraya getiriyor.
Mint Fuarcılık tarafından organize edilen, dünyanın askeri sahada açılan ilk sivil havacılık fuarı olan AIREX 2004'te, zirai, yangın söndürme ve iş uçakları, helikopterler, hava ambulansları, havaalanı, terminal, kargo ekipmanları, hava trafik kontrol sistemleri, güvenlik sistemleri, yer hizmetleri, uçak teknik bakım servisleri, havalimanı inşaat şirketleri, hava fotoğraflama ve uçak içi malzemeler görücüye çıkıyor.
Özellikle filosu geliştirmek amacıyla havacılık piyasasında uçak arayışında olan Türk Hava Yolları (THY) tarafından titizlikle değerlendirilen fuarın, yerli ve yabancı özel havayolu şirketlerinin de ilgi odağı olması bekleniyor.
Bu arada, fuara katılan firmalar çeşitli tanıtım organizasyonları düzenlemeyi ihmal etmiyor. Boeing Firması fuarda sergilediği 717-200 modeliyle basına ve davetlilere yönelik bir deneme uçuşu gerçekleştirdi. Türkmenistan Havayolları'nda hizmet veren 717-200 uçağı ile İstanbul semalarında yapılan gezide, bölgesel operasyonlar odaklı havayolu şirketlerine yüksek verim ve karlılık sunan uçağın özellikleri tanıtıldı.
"717-200, KEYİFLİ VE RAHAT BİR MODEL" Uçuş sırasında kısa bir konuşma yapan Boeing Ürün Pazarlama Direktörü Rendy Tinsith, 717-200 modelinin en çok satan 100 yolcu kapasiteli uçak olduğunu belirterek, 3815 km menzili ve 26.5 metreküp kargo kapasitesi ile uçağın bölgesel uçuşlar için ideal seçenek olduğunu vurguladı. Tinsith 717-200'ün yere yakın, kendi merdivenine sahip ve 25 dakika içinde tekrar kalkışa hazırlanabilen bir model olarak havalimanı yer hizmetleri için son derece kolay servis sağlanabilir olmasının yanı sıra; sessiz hareket etmesi, ferah kabin hacmi ve kendi sınıfının en büyük koltuk ve pencere genişliklerine sahip olması ile yolcular için de son derece keyifli ve rahat bir model olduğunu söyledi.
Halen kullanılan DC-9, F28s ve 737-200 modelleriyle, bölgesel uçuşlarda kullanılan küçük jet ve pervaneli uçakların yerini alması beklenen 717-200, ucuz bilet stratejisi uygulayan havayolu şirketlerine de önemli avantajlar sağlıyor. Boeing 717-200, en yakın rakibinden yüzde 13 daha az işletme maliyeti ile havayolu şirketlerine yüksek kar sağlıyor. 1997 yılında McDonnell Douglas ile birleşmesinden sonra geliştirdiği ve bugüne kadar 70 adedin üzerinde teslimat yaptığı 717-200 modelinden önümüzdeki 20 yıl içinde 3 binin üzerinde sipariş almayı bekliyor.
AİREX 2004'ün kendileri için oldukça faydalı bir organizasyon olduğunu belirten Rendy Tinsith, fuar kapsamında bir araya geldikleri firmalardan yeni siparişler aldıklarını da sözlerine ekledi. Geziye katkı sunan Aşkabat Merkezli Türkmenistan Havayolları'nın 1991'de kuruluşundan sonra envanterine kattığı 4 adet 717-200'ü sık uçuşlar gerçekleştirdiği Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Orta Asya hatlarında kullandığı ve 5 adet 717-200 uçağı daha sipariş ettiği belirtildi. Dünyanın en önemli sivil havacılık fuarlarından birisi olan "AIREX 2004 5. Sivil Havacılık ve Havalimanları Fuarı", 6 Haziran 2004 tarihine kadar Atatürk Havalimanı Askeri Apronu'nda açık kalacak.