Aizanoi Antik Kenti nerede, nasıl gidilir? Aizanoi Antik Kenti hakkında bilgi

Tarih meraklılarının ve antik kent gezmeyi sevenlerin listesinde olan Türkiye'nin en önemli miraslarından biri Aizanoi Antik Kenti. Halen çalışmaların devam ettiği antik kentin yerli yabancı ziyaretçisi hiç eksik olmuyor.

Kültür turizmini seviyorsanız Aizanoi Antik Kenti'ni muhakkak duymuşsunuzdur. Kütahya gezilecek yerler listenizde olması gereken, sizi tarihte yolculuğa çıkaracak bu kente yakından bakalım. İşte Aizanoi Antik Kenti hakkında bilgi sahibi olabileceğiniz tüm detaylar.

AİZANOİ ANTİK KENTİ NEREDE? NASIL GİDİLİR?

Aizanoi, Kütahya ili Çavdarhisar İlçesi’nde yer alıyor. Kütahya-Çavdarhisar arası 50 km. Çavdarhisar ilçe otobüsleri, Emet ve Gediz ilçelerine giden otobüsler ile antik kente ulaşabilirsiniz.

Aizonai antik kenti harita konumu için buraya tıklayın.

Reklam
Reklam

AİZANOİ ANTİK KENTİ EFSANESİ

Penkalas (Kocaçay) Irmağı'nın yukarı kesiminde tanrıça Meter Steunene’nin kutsal mağarası civarında yaşayan Frigyalılar'ın öncüsü olarak antik kaynaklarda geçen 'Azan' adlı mitoloji kahramanının, Su Perisi Erato ile efsanevi Kral Arkas'ın birleşmesinden Aizanoi şehrinin ortaya çıktığı düşünülüyor. Kentin adının da işte bu mitolojik kahramandan geldiğine inanılıyor.

AİZANOİ ANTİK KENTİ TARİHİ

Aizanoi, antik Frigya’ya bağlı olarak yaşayan Aizanilistler’in ana yerleşmeleriymiş. Kentin yüksek platosu üzerinde bulunan Zeus Tapınağı’nın çevresinde yapılan kazılarda, M.Ö. 3. bin yıllarından yerleşme tabakaları ortaya çıkarıldı. Helenistik Dönem’de bu bölge, değişimli olarak Bergama ve Bithynia’ya bağlı iken, M.Ö. 133’de Roma egemenliğine girmiş.

M.Ö. 2./1. Yüzyıldan itibaren kentin adını taşıyan ilk sikkeleri biliniyor. Aizanoi Antik Kenti Roma Dönemi’nde tahıl ekimi, şarap ve yün üretimi sayesinde zenginleşmiş ve ünü bölge sınırlarını aşmış.

Aizanoi, Erken Bizans Dönemi’nde piskoposluk merkezi iken, M.S. 7. Yüzyıldan itibaren önemini yitirmiş. Tapınak düzlüğü, Ortaçağ’da bir hisara dönüştürülmüş. Selçuklu Beyliği Dönemi’nde, Çavdar Tatarları tarafından üs olarak kullanılmış. Bu yüzden buraya Çavdarhisar adı verilmiş.

Reklam
Reklam

Aizanoi, 1824 yılında Avrupalı gezginlerce yeniden keşfedilmiş, 1830/40’lı yıllarda incelenmiş ve tanımlanmış. 1926 yılında M. Schede ve D. Krencker başkanlığında Alman Arkeoloji Enstitüsü’nün kısa süreli kazıları başlamış. 2011 yılında ise çalışmaları Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü devraldı.

AİZANOİ ANTİK KENTİ BÖLÜMLERİ

Aizanoi Antik Kenti, Zeus Tapınağı, Stadyum- Tiyatro Kompleksi ve Macellumu ile Roma Döneminin en önemli kentlerinden biri. Şehrin önemli dinsel yapısı olarak görülen Zeus Tapınağı dünyanın en iyi korunmuş Zeus Tapınaklarından.

Şehrin kuzeyinde 13.500 kişi kapasiteli Stadyum ve 20.000 kişi kapasiteli Tiyatronun bir kompleks şeklinde yapılması antik dönemde Aizanoi’den başka hiçbir yerde görülmeyen bir özellik. Bu da bu kentin nasıl özel bir yer olduğunu kanıtlıyor.

Tarihi M.S. 2. yüzyılın 2. yarısına dayanan Aizanoi Macellum’u, dünyanın ilk borsalarından biri. Macellum’un duvarlarında İmparator Diocletian'ın M.S. 301 yılında enflasyonla mücadele için tespit ettiği imparatorluk pazarlarında satılan malların fiyatlarının yer aldığı ve günümüze kadar oldukça iyi durumda korunmuş olan yazıtlar bulunuyor.

Reklam
Reklam

AİZANOİ ANTİK KENTİ GİRİŞ ÜCRETİ 2021

Aizanoi Antik Kenti giriş ücreti 2021 yılı için 10 TL. Müze kart geçerli.

Ziyaret saatleri;

Yaz Dönemi
1 Nisan - 1 Ekim
Açılış Saati: 10:00
Kapanış Saati: 19:00

Kış Dönemi
1 Ekim - 1 Nisan
Açılış Saati: 08:45
Kapanış Saati: 17:30