Aizanoi Antik Kenti'ndeki Kazılar

Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti'nde, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nce yürütülen kazı çalışmalarını

Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti'nde, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nce yürütülen kazı çalışmalarını inceledi.

Çavdarhisar Kaymakamı Ömer Bilgin ile kazı alanında inceleme yapan Çiftçi'ye bilgi veren Kazı Grubu Başkanı ve PAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elif Özer, bu yıl 15 Mayıs'ta başladıkları kazıları 15 Eylül'de sonlandırmayı hedeflediklerini bildirdi.

Çalışmalarının "mezarlık" denilebilecek nekropol yapısında sürdüğünü belirten Doç. Dr. Özer, kazı sırasında pişmiş topraktan yapılmış horoz ve kuş heykelcikleri ele geçirdiklerini ifade etti.

Reklam
Reklam

Doç. Dr. Özer, horoz heykelciliği bulmalarına sevindiklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Denizli'den gelip Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesindeki antik kentte bir horoz heykelciği bulmak bizim için enteresandı. Biliyorsunuz ki; Denizli'nin horozu meşhur. Ancak bu ne Denizli'nin ne de Kütahya'nın horozu değil. Bu yaklaşık 2 bin yıl önce pişmiş topraktan yapılmış bir horoz heykelciği. Antik ve Roma döneminde mezarlara kuş heykelcikleri, öbür dünyaya ruhları taşıdığına inanılarak konuluyor. Horoz çoğunlukla Antik Yunan ve Roma dönemlerinde genç yaşta ölen erkekleri tasvir eder. Onlarla ilgili sembollerden biridir. Mezar içinde ayrıca bir insan iskeleti bulduk. Bunun muhtemelen bir erkeğe ait olduğunu düşünüyoruz."

Çiftçi, bir tarihin tekrar canlandığını dile getirerek, Doç. Dr. Özer ve 90 kişiden oluşan kazı ekibine teşekkür etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: