AK Parti başbakan adayını arıyor

Seçimden 1. parti olarak çıkan ve hükümet kurma görevi verilmesi beklenen Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), başbakanlık sorununa kilitledi.

Seçim sonuçlarının netleşmesiyle birlikte AK Parti'de başbakan adayını belirlenmesi konusunda geri sayım başladı. Hukuki durumu nedeniyle aday olamayan AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yerine başbakan adayı belirleme çalışmaları yarından itibaren başlayacak. Başbakan adayları arasında genel başkan yardımcıları Abdullah Gül ve Vecdi Gönül ile Grup Başkanı Bülent Arınç'ın isimleri ön plana çıkıyor. Bundan sonraki süreçte AK Parti'de, Gül ile Arınç'ın ekipleri arasında kıyasıya mücadele yaşanması bekleniyor. Abdullah Gül ekibinin önümüzdeki günlerde gerçekleştirileceği kurucular kurulu toplantısında tüzük değişikliği girişiminde bulunması bekleniyor. Gül'e yakın isimler tüzüğe 'Genel Başkan olmadığı zaman hükümet kurma görevi Siyasi ve Hukuki İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısına verilir' hükmünün eklenmesini istiyor. Ancak, Gül ekibinin bu manevrası Erdoğan'ın engeline takıldı. Erdoğan tüzükte böyle bir değişiklik yapılmasına sıcak bakmıyor. Partide Arınç'a yakın isimler de başbakan adayının Bülent Arınç olması için yoğun kulis faaliyeti yürütüyor. Erdoğan'ın, bu iki isim dışında 'emanetçi' bir başbakan adayı aradığı öne sürülüyor.

Reklam
Reklam

MKYK TOPLANTISINDA BELİRLENECEK

Tüm bu gelişmeler yarından itibaren partinin yetkili kurumlarında tartışılmaya başlanacak. AK Parti Merkez Yürütme Kurulu'nun Pazartesi, Kurucular Kurulu ile Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısının ise 5 Kasım Salı günü gerçekleştirilmesi bekleniyor. Partinin başbakan adayının, kurucuların da görüşü alınarak MKYK toplantısında belirleneceği belirtiliyor.

"PARTİMİZE YARAR SAĞLAMAZ"

Öte yandan, partide bazı üst düzey yöneticiler ile hukukçular Erdoğan'ın Anayasa Mahkemesi'ne verilecek savunma öncesinde Genel Başkanlık görevinden çekilmesinin uygun olacağı görüşünde. Erdoğan'ın çekilmesini savunan partililer, "AK Parti iktidara gelmiş bir partidir, bu süreçte yargı ile inatlaşmak partimize yarar sağlamaz" şeklinde görüş belirtiyor.

İHA