AK Parti'de 'Erdoğan' sendromu

Adalet ve Kalkınma Partisi'nde (AK Parti) 'Erdoğan' sendromu yaşanıyor. Parti, Anayasa Mahkemesi'nin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun uyarısı üzerine Erdoğan'ın kurucu üyelikten çıkarılması için AK Parti'ye verdiği ihtar karşısında plan hazırladı.

Anayasa Mahkemesi'nin Erdoğan'ı kurucu üyelikten çıkarması için AK Parti'ye verdiği 6 aylık süre 19 Ekim 2002 tarihinde sona erecek. Yüksek Mahkeme'nin 'ihtar' kararına uyacak olan AK Parti hukukçuları, kararı infaz etmek için kolları sıvadı. Erdoğan'ın kendi isteğiyle istifa edebileceği veya parti yönetiminin Erdoğan'ı kurucu üyelikten çıkarabileceği ifade ediliyor. Partili hukukçular, Erdoğan'ın kendi isteğiyle kurucu üyelikten istifa etmesinin daha uygun olacağı görüşünü savunuyor. Hukukçular, tüm bu işlemler için Kurucular Kurulu'nun toplanmasına gerek olmadığı görüşünde. Erdoğan, kendi isteğiyle kurucu üyelikten istifa ettikten hemen sonra partisinin İstanbul Üsküdar İlçe Teşkilatı'na giderek 'doğal üye' kaydı yaptıracak.

Reklam
Reklam

"ÜYE OLMAYAN DA GENEL BAŞKAN OLABİLİR"

Konuyla ilgili olarak İHA'ya bir açıklama yapan AK Parti Genel Sekreteri Ertuğrul Yalçınbayır, "Sayın Tayyip Erdoğan, kurucu üyelikten çıktıktan sonra genel başkanlık sıfatı aynen devam eder. Bunun için kongreyi veya Kurucular Kurulu'nu toplamak gerek. Üye olmayan da genel başkan olabilir. Zaten Kurucular Kurulumuz, sayın Erdoğan'ı genel başkan yapmıştır. Biz sayın Erdoğan'ın kurucu üyelik sıfatını kayıtlarımızdan çıkaracağız. Bu durum ya istifa ya da bizim tarafımızdan olabilir. Kendi istifasıyla sağlanması daha uygun. Tayyip Bey'den şu ana kadar Kurucular Kurulu'nun toplanması yönünde bir talep gelmedi. Talep gelirse biz de Kurucular Kurulu'nu toplantıya çağırırız" dedi.

"GÖREVİNİ KESİNTİSİZ OLARAK SÜRDÜRECEKTİR"

Erdoğan'ın genel başkanlığı konusunda hiçbir şüphenin olmadığını kaydeden Yalçınbayır, "Sayın Erdoğan, genel başkan olarak görevini kesintisiz olarak sürdürecektir. Bir kesinti kesinlikle söz konusu değildir" diye konuştu.

Erdoğan'ın kurucu üyelikten çıkarılmasının ardından Anayasa Mahkemesi kararına uyulmuş olacağını anlatan Yalçınbayır "Anayasa Mahkemesi kararına uymamak partinin kapatılma nedeni değildir. Partimiz aleyhine bu nedenden dolayı kapatma davası açmak Anayasa'ya aykırı olur. İhtara uymamak parti kapatma nedeni değildir" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Öte yandan, yoğun bir miting maratonuna başlayan Erdoğan'ın 17 Ekim Perşembe gününü boş bırakması ise dikkat çekti.

Kaynak: İHA