AK Parti'de Gül tartışması

Cumhurbaşkanı’nın süresinin “5 yıl mı 7 yıl mı” olacağı konusundaki tartışmaya, bu kez “Görev süresi dolduğunda ‘yeniden aday olacağım’ derse ne yapacaksınız” polemiği eklendi.

Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçilmesini düzenleyen tasarının görüşüldüğü Anayasa Alt Komisyonu’ndan muhalefetin, “Gül, ‘yeniden cumhurbaşkanı adayı olacağım’ derse ne yapacaksınız?” sorusu üzerine Alt Komisyon’daki 3 kişilik Ak Parti üyeleri bölündü.

ALT KOMİSYONA SUNULMADI

AK Partili İsmail Şahin, “aday olabilir bir sakıncası yok” derken, AK Partili Mustafa Şentop ile Fatoş Gürkan “olamaz” karşılığını verdiler. Muhalefet, “Kendi aranızda bile karar veremediniz, önergeyi düzenlerken, bu konuyu da dikkate alarak gelin” karşılığını verdi. Muhalefetin tüm ısrarlarına rağmen, AK Parti’li üyeler, Cumhurbaşkanı’nın süresini 7 yıl olarak belirleyen önergeyi alt komisyona sunmadı.

Reklam
Reklam

Alt Komisyon, basına kapalı olarak gerçekleştirdiği toplantısında Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçilmesine ilişkin tasarının ilk 13 maddesini görüştü. Tasarının görüşmelerine geçilmeden önce muhalefet, Cumhurbaşkanı’nın süresinin 5 yıl mı, 7 yıl mı olduğuna ilişkin AK Parti’nin önergesini görmek istediklerini dile getirdi.

"ONURSAL GÖREVDİR"

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Cumhurbaşkanı’nın görev süresinin 5 yıl olduğunu belirtirken, “Bu bir temel hak değil, onursal görevdir. Sürpriz yasa anlayışı yok. Cumhurbaşkanı seçilirken görev süresinin 5 yıl olduğunu biliyordu. İlk düzenlemede ciddi eksiklik var. Bu yanlışlığı ancak yeni bir anayasa değişikliği ile giderebilirsiniz. Kanunla olmaz. Bu Cumhurbaşkanlığı makamını zayıflatır” diye konuştu. MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, anayasada cumhurbaşkanının görev süresinin 5 yıl olduğunu belirtti. Ak Partili üyeler ise Cumhurbaşkanı’nın görev süresinin kazanılmış hak ve hukuki güvenceler nedeniyle 7 yıl olduğunu savundular. Ak Partililer, “Süreyi 5 yıl diye değiştirirsek, ileride iktidara gelen parti cumhurbaşkanının süresini öne alır, hukuki güvence ortadan kalkar” dediler.

Reklam
Reklam

Korkmaz ve Bayraktutan, AK Partili üyelere, “Süreyi belirleyecek önergeyi vermeyecek misiniz? Yarın ki (bugün) toplantıda mı, üst komisyonda mı yoksa Genel Kurul aşamasında mı vereceksiniz?” sorusunu yönelterek önergeyi görmek istediklerini belirttiler. Ancak Alt Komisyon Başkanı AK Partili Şentop, “Birşey diyemem. Grupla konuşmam lazım” diyerek somut bir karşılık vermedi. Korkmaz ve Bayraktutan, AK Parti’nin bu tavrını, “değişikliği kanunla mı, anayasa değişikliği ile mi yapma konusunda henüz kendi kararını vermemiş gözüküyor” şeklinde yorumladılar.

AK PARTİ'DE GÖRÜŞ AYRILIĞI

Tasarıda mevcut cumhurbaşkanının yeniden aday olup olmayacağına ilişkin bir hüküm bulunmadığına dikkat çeken Korkmaz’ın, “Peki 7. yılın sonunda Cumhurbaşkanı Gül, ‘ben ikinci kez seçilebilirim, hakkım bu, ben yeniden aday olacağım’ derse ne yapacaksınız?” sorusu, Ak Partililer arasında bölünmeye yol açtı.

AK Partili Şahin, “Olabilir, bir sakıncası yok” derken, Şentop ve Gürkan, “Olamaz. Cumhurbaşkanının 7. yılın sonunda görevi sona erer. Cumhurbaşkanı seçildiği dönemdeki mevzuatta yeniden aday olamayacağı için, ikinci kez adaylığı sözkonusu olamaz” dediler. Korkmaz’ın bu çıkışına CHP’li Bayraktutan da benzer sözlerle destek verdi. Korkmaz ve Bayraktutan, “Kendi aranızda bile Cumhurbaşkanının ikinci kez aday olup olmayacağı konusunda ortak tavır yok. Cumhurbaşkanının süresini düzenlerken bu konuyu da düşünerek gelin” dediler.

Reklam
Reklam