AK Parti Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci, 2014 yılında yapılacak mahalli idareler seçimlerinin ardından 29 büyükşehir belediyesi dışında kalan 52 il belediyesinin sınırlarının da il sınırları haline dönüştürülmesi için harekete geçileceğini bildirdi.
Zeybekci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "On Üç İlde Büyükşehir Belediyesi Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un yerel yönetimler anlamında büyük bir reform olduğunu söyledi.
Kanunla Denizli'nin de aralarında bulunduğu 13 ilde büyükşehir belediyesi kurulduğunu ve tüm büyükşehirlerin sınırlarının il sınırı olarak belirlendiğine işaret eden Zeybekci, şunları söyledi:
"Bu, Türkiye'de idari yapının, yerel yönetimlerin köklü bir şekilde değiştirilmesi yönünde atılmış olan, devrim niteliğinde bir adımdır. Gazi Mustafa Kemal'in gösterdiği çağdaş uygarlık seviyesi hedefine ulaşmada, Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın 2023 hayallerine kavuşmada atılmış olan en büyük adımdır. Bu tarz düzenlemeler yapmazsak, 2023 hedefi olarak konulan, dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi, Avrupa'nın en gelişmiş 3 ülkesinden birisi olmak sadece hayalde kalırdı."
-"Düzenleme tüm il belediyelerine yaygınlaştırılacak"-
Zeybekci, yeni kanunla Türkiye'de bin 582 belde belediyesinin kapatıldığını, 16 bin civarında köyün tüzel kişiliğinin mahalleye dönüştüğünü, bunun da "yerinden yönetimi ortadan kaldırdığı" şeklinde eleştirilere yol açtığını hatırlattı.
Bu eleştirileri haksız bulduğunu ifade eden Zeybekci, şöyle devam etti:
"Yerinden yönetim demek, illa ki mahallesinde oluşmuş yönetim değil. Şu anda zaten yerinden yönetim ilçeler vasıtasıyla devam edecek, illerle devam edecek, bunun yanında bir hizmet bütünlüğü gelecek, bir plan bütünlüğü gelecek. Düzenlemeyle bir il belediye başkanının, belediye meclisinin, ili bütün olarak, planlayabilme, hizmetleri koordine edebilme, hizmetleri çok daha hızlı, verimli bir şekilde, en ucuz, en hızlı, en kaliteli şekilde vatandaşa ulaştırabilme imkanı ortaya çıkıyor."
Zeybekci, Türkiye'nin çağdaşlaşma anlamında, şehirleri yerinden yönetme konusunda ve ülkeyi topyekün bir noktaya doğru götürmekle ilgili geri dönülmez bir yola girdiğini dile getirerek, şunları kaydetti:
"Bundan sonra Türkiye'de, 2014 yerel seçimlerinin hemen akabinde büyükşehirler dışında geri kalan 52 ilde de belediye sınırının il sınırı haline dönüştürülmesiyle ilgili harekete geçilecektir. Varsa mevcut Büyükşehir Belediye Kanunu'nun da eksiklikler giderilmeye çalışılacaktır. Bundan artık geri dönemezsiniz. Nasıl ki ilk 3 büyükşehir kuruldu, sonra 9'a, sonra 16'ya çıktı, şimdi 29'a çıktıysa bunun önüne geçemezsiniz. Geri kalan 52 ilin il sınırları da belediye sınırları haline dönüştürülecektir. Olumluyu, güzeli, aklın emrettiğini, çağın emrettiğini, şu 29 ilde kalsın, diğer iller buna layık değildir diyemezsiniz. Şu köyler buna layıktır, şu köyler buna layık değildir diyemezsiniz. Denizli'ye komşu olan Burdur'un köylerindekilere, 'siz büyükşehir değilsiniz, siz buna layık değilsiniz' diyebilir misiniz, onun için bunun önünde durulmaz. Çağın gerektirdiğinin, vatandaşın isteklerinin önünde duramazsınız. Yani, hizmet etmekle ilgili mazeret olmaz. Siyaset bunu yapmak, çözmek zorundadır."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz