AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Denemeç:

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Reha Denemeç, "Başkanlık sisteminin getireceği en önemli değişiklik, özellikle 1970 ve 1990'lı yıllarda yaşadığımız koalisyon

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Reha Denemeç, "Başkanlık sisteminin getireceği en önemli değişiklik, özellikle 1970 ve 1990'lı yıllarda yaşadığımız koalisyon dönemlerinin ortaya çıkardığı siyasi istikrarsızlık ve buna bağlı olarak ekonomik istikrarsızlığı önlemesidir" dedi.

Siyaset Akademisi programına katılmak üzere Bartın'a gelen Denemeç, AK Parti Bartın İl Başkanlığı'nı ziyaret etti.

Denemeç, ziyaret sırasında gazetecilerin başkanlık sistemine ilişkin sorusu üzerine 2007 yılında "Cumhurbaşkanını halk seçsin mi-" referandumu yapıldığını hatırlatarak, vatandaşların yüzde 69'unun "Kendi Cumhurbaşkanımı ben seçeceğim" dediğini ifade etti.

Reklam
Reklam

1982 Anayasasının Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in pozisyonunu güçlü kılacak şekilde kaleme alındığını ve Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı makamının oldukça güçlü makam geline geldiğini belirten Denemeç, "Buna bir de halkın yüzde 50'sinin oyunu alacak bir Cumhurbaşkanını eklediğiniz zaman, bu güç daha da artıyor. Bu anlamda hiçbir şeye dokunmasak bile sistem bir nevi yarı başkanlık sistemi gibi olacak. Cumhurbaşkanımız ilk kez seçimle gelecek" diye konuştu.

Türkiye'de 1961 ve 1982 anayasalarının atanmışlar tarafından yazıldığını ve içlerinde darbe felsefesini taşıyan unsurların bulunduğunu ifade eden Denemeç, ilk defa seçilmiş Meclisin yapacağı bir Anayasa hazırlığı içinde olduklarını söyledi.

Yeni Anayasa hazırlanırken, seçilmiş Cumhurbaşkanına göre başkanlık makamını da yeniden düzenlemekte fayda olduğunu vurgulayan Denemeç, şöyle konuştu:

"Şimdi başkanlık sistemi, yarı başkanlık ve tam başkanlık olmak üzere iki türlü. Bu çok eleştiriliyor. Başkanlık sisteminin getireceği en önemli değişiklik, özellikle 1970 ve 1990'lı yıllarda yaşadığımız koalisyon dönemlerinin ortaya çıkardığı siyasi istikrarsızlık ve buna bağlı olarak ekonomik istikrarsızlığı önlemesidir. Çünkü, bu sistemde kesinlikle koalisyonlar olmuyor. Başkan, vatandaşın yüzde 50 üzerindeki oyuyla seçilmek durumunda. İlk turda olmuyorsa, ikinci turda kesinlikle böyle seçiliyor. Bu da siyasi bir istikrar, koalisyonsuz bir yönetim getiriyor. En büyük üstünlüğü bu.

Reklam
Reklam

Tartışılan tarafı ise 'Başkanlık sultanlıktır falan'. Bunlar da yanlış. Çünkü eğer iyice incelenirse başkanlık sisteminde güçler dengesi var. Birbirini denetleyen, dengeleyen mekanizmalar var. Bizdeki mevcut parlamenter sistemle aslında Başbakanın yetkileri, hem partinin genel başkanı olması, hem Mecliste grup başkanı olması, hem de başbakan olması, yani yasama erklerinin üzerinde bir güç var. Bu güç başkanlık sisteminde tamamen dağılmış durumda. Yani, yasama ile yürütme birbirinden oldukça farklı pozisyonlarda. Böyle bakmak lazım."

Başkanlık sistemine getirilen ikinci eleştiri konusunun eyalet sistemi olursa, Türkiye'nin parçalanacağı yönünde olduğunu aktaran Denemeç, "Bunlar ihtiyaçtan çıkmış. ABD'de eyalet sistemine ihtiyaç duyulmuş, öyle ortaya çıkmış. Hem başkanlık, hem de parlamenter sistemlerde ülkeler, kendi ihtiyaçlarına göre eyalet sistemini de kullanabiliyorlar, üniter yapı halinde de devam edebiliyorlar. Biz, kendimize en uygununu seçebilecek durumdayız. Tabii bu tartışmaların demokratik bir ortamda yapılması gerekiyor. İnşallah ülkemizin geleceği için en doğru kararı veririz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Ziyaretin sonunda, AK Parti Bartın İl Başkanı Yaşar Arslan, Denemeç'e bir sepet Bartın çileği ve tel kırma işlemeli tablo hediye etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: