AK Parti Genel Başkanı Yardımcısı Şahin:

AK Parti Genel Başkanı Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Turgut Özal'ın otopsisinde 4 çeşit zehir bulunduğu iddiasına ilişkin, " Şimdi istemedikleri

AK Parti Genel Başkanı Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Turgut Özal'ın otopsisinde 4 çeşit zehir bulunduğu iddiasına ilişkin, " Şimdi istemedikleri iktidarları görevden uzaklaştıran, istemedikleri kişileri zehirleyerek hayatını sona erdiren eğer bir yapı varsa bu yapının ucunun bulunması bakımından böyle bir raporun hayati önemi haiz olduğunu düşünüyorum" dedi.

Şahin Safranbolu ilçesindeki cam seyir terasının açılında gazetecilerin, Suriye sınırına Patriot Füzeleri'nin yerleştirilecek olmasından dolayı Rusya'nın tepkilerini hatırlatması üzerine şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"Suriye'de meydana gelen gelişmeler, Suriye'yi kullanarak ve Suriye'ye destek vererek bölgede tarihi beklentilerini gerçekleştirmek isteyen bir ülkenin tavrından kaynaklanıyor. Dünyanın en gelişmiş askeri silah ve araç ve gereçlerine sahip olan ülkelerin sayısı çok sınırlıdır. Dünya adeta iki kutuplu bir dünyaydı bir zamanlar. Şimdi bu kutuplardan biri yeniden o soğuk savaş günlerine dünyayı döndürme gibi bir niyet içerisinde bir izlenim ediniyorum. Bu benim şahsi düşüncem. Ve en gelişmiş silahlarını Suriye'de kullanarak, başta Türkiye olmak üzere bir tehdit oluşturduğu veya oluşturmakta olduğu şeklinde izlenim ediniyorum. O bakımdan Türkiye'nin böylesine bir tehdit karşısında NATO üyesi bir ülke olarak tedbir almasından daha doğal ne olabilir-

Keşke Suriye halkının iradesine herkes saygı gösterse, Suriye halkının demokrasi özlemlerinin, özgürlük özlemlerinin gerçekleşmesi konusunda buna destek verse. Ama iş öyle olmuyor, bir takım siyasi amaçlar için Suriye'deki halkın bu haklı direnişi ve özlemleri başka amaçlar için kullanılabiliyor. O nedenle en uzun sınıra sahip olan Türkiye olarak biz de tabi ki, tedbir almak durumundayız."

Reklam
Reklam

Gazetecilerin, bu ülkelerin hangileri olduğunu sorması üzerine Şahin, "Ben Rusya'nın, Rusya Federasyonu'nun Suriye'ye her türlü desteği vererek, başta silah araç ve gereç desteği vererek Suriye'de bir an önce halkın istediği şekilde bir düzene kavuşmasına mani olmaya çalıştığını görüyorum. O bakımdan bizim en uzun sınıra sahip bir komşu ülkesi olarak Suriye'ye tabi tedbirli olmamızda, her türlü önlemi almamızda hiç kimse bizi eleştirmemeli" diye konuştu.

-Terör Örgütü-

Şahin, bir gazetecinin Başbakan Erdoğan'ın terör örgütünün silah bırakması yönündeki yeni açıklamalarını hatırlatarak yeni bir sürecin başlayıp başlamadığını sorması üzerine, Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerinin öteden beri terör sorunun çözümü noktasında bu çağrıları yaptıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Doğrusu Türkiye'nin terör belasından kurtulması için ilk yapılması gereken adımın o olduğunu düşünüyoruz. Terör örgütünün istismar edebileceği konular kalmadı. Bölge halkı şimdi sadece terör örgütünün baskı ve tehdidi altındadır. Siyaset orada normal şartlar altında yapılmıyor. Türkiye'nin terörle mücadelede başarılı olabilmesi için bizim değil, terör örgütün adım atması en akıllıca iştir diye düşünüyorum."

Reklam
Reklam

Bir gazetecinin 'Oslo benzeri görüşme olur mu-' şeklindeki sorusu üzerine, 'Silahların bırakılması için Türkiye şu şu adımları atmalıdır' diye bir takım beklentiler var. Devlet ve hükümet, terör örgütünün beklediği bir takım adımları silahlar bırakılmadığı zaman atmaz. Terör örgütü en büyük zararı bölge halkına veriyor. Okullar yakılıyor, hava alanları ve yollara da çalışan işçiler kaçırılıyor araçlar yakılıyor. PKK'nın artık silahları bırakması gerekli. Terör örgütü Türkiye Cumhuriyeti ile mücadele etmeye artık son vermeli.

-Özal'ın ölümünde 4 çeşit zehir olduğu iddiası-

Şahin, Turgut Özal'ın otopsi raporlarında 4 çeşit zehir bulunduğu yönündeki haberleri de değerlendirerek, adli tıp raporunun henüz açıklanmadığını, eğer elde bir takım şüpheler bulunmasaydı bu araştırmaların olmayacağına dikkat çekti.

Şahin, şunları söyledi:

"Eğer gerçekten söylediğiniz gibi rapor açıklandığında bir durumla karşılaşırsak bunu çok ciddi şekilde değerlendirmeliyiz. Türkiye'de öteden beri devlet içerisinde milletten daha yetkin kendilerini gören bir takım odakların varlığından bahsediliyordu. Şimdi istemedikleri iktidarları görevden uzaklaştıran, istemedikleri kişileri zehirleyerek hayatını sona erdiren eğer bir yapı varsa bu yapının ucunun bulunması bakımından böyle bir raporun hayati önemi haiz olduğunu düşünüyorum. Rapor açıklansın ondan sonra bunlar daha iyi şekilde değerlendirilir"

Reklam
Reklam

-Başkanlık Sistemi-

Şahin, başkanlık sistemine ilişkin görüşlerini ise şöyle ifade etti:

"Türkiye'de idari yapıda başkanlık sistemini getirerek reformist bir adım atmayı düşünüyoruz. Anayasa uzlaşma komisyonunda bölümlerden bir tanesi yasama bölümüydü onun arkasından gelen de yürütme bölümüydü. Yasama ve yürütme bölümünü biz başkanlık sitemine göre yazdık ve pazartesi saat 12.00'ye kadar meclis başkanlığına vereceğiz. Diğer siyasi partilerde, yasama ve yürütmeyle ilgili hangi modeli önerdiklerini yazılı olarak verecekler. Bütün bu öneriler uzlaşma komisyonunda değerlendirilecek, konuşulacak, üstünde mutabakat sağlanırsa ne ala sağlanmazsa her siyasi parti kendi görüşünü orada açıklama imkanı bulacak. Biz samimi olarak artık başkanlık siteminin Türkiye için gerekli olduğunu düşünüyoruz. Çünkü 2014 yılında Cumhurbaşkanını halk seçecek. Bu yeni bir durumdur. Bu yeni duruma uygun bir modele ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Mutabakat sağlanamazsa parti olarak biz önerdik sizde kabul etmediniz diyemeyiz. Hangi noktada mutabakat sağlanırsa ona göre hareket ederiz."

Reklam
Reklam

Muhabir: Ahmet Özler

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: