Ak Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal:

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, “Başkanlık sisteminin Türkiye’ye daha uygun olduğunu düşünüyoruz” dedi.AK Parti...

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, “Başkanlık sisteminin Türkiye’ye daha uygun olduğunu düşünüyoruz” dedi.

AK Parti Manisa İl Teşkilatı tarafından ‘Türkiye Başkanlık Sistemini Konuşuyor’ isimli panel düzenlendi. Saruhan Otel’de düzenlenen panele TBMM AK Parti Meclis Grup Başkanvekili ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, AK Parti Manisa Milletvekilleri Hüseyin Tanrıverdi, Selçuk Özdağ, Recai Berber, Muzzafer Yurttaş, AK Parti Manisa İl Başkanı Murat Baybatur ve partililer katıldı. Panelde yaptığı konuşmasında yeni bir anayasayı ve başkanlık sistemini isteyen AK Parti’nin kamuoyunda bazı siyasi partiler tarafından ‘T.C. ve bayrakla sorunlar’ şeklinde kötülenmek istendiğini hatırlatan AK Parti Meclis Grup Başkanvekili ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, “Bizim TBMM’nin varoluş ruhu ile idaresiyle hiçbir sorunumuz olamaz. Bizim cumhuriyetle hiçbir sorunumuz olamaz. Bu ülkede 60 darbesi yapılmadı mı? İki bakan asılmadı mı bu ülkede. Sonrasında askeri vesayet olan 1980 darbesi yaşanmadı mı? Atatürk’ün yaptığı anayasasını kim değiştirdi. 53 yıldan bu yana anayasa ve bütün kurumları darbeciler belirlemedi mi? Atatürk’ün anayasasını değiştiren, cumhuriyetin kuruluşundaki ruhu yok eden darbecilerin şekillendirdiği bir Türkiye’yi mi savunuyorlar bugün, yoksa Atatürk’ün Türkiye’sini mi savunuyorlar. Atatürk’ün anayasasını savunuyorlarsa 61 anayasasına karşı çıkmaları gerekirdi. Bunlara ses çıkarmayanlar bugün neyin mücadelesini veriyorlar. Darbe anayasasını korumak için mücadele veriyorlar, bunu da Atatürk’ün arkasına saklanarak yapıyorlar. Bizim cumhuriyetle bir sorunumuz yok, kendisini cumhuriyeti sahibi olarak görenler ile sorunumuz var. Cumhuriyetin sahibe ihtiyacı yok, sahibi bu millettir. Cumhuriyeti de CHP kurmamıştır, bu millet kurmuştur” diye konuştu.

Reklam
Reklam

“2013 YILINA GELMİŞİZ HALA BAŞKANLIK SİSTEMİNİ TARTIŞIYORUZ”

Başkanlık sistemiyle ilgili olarak konuşan Ünal, Türkiye’ye en uygun modelin başkanlık sistemi olduğunun altını çizdi. Türkiye’nin başkanlık sistemini yeni tartışmadığını ve 1980 yılından beri bu sistemi tartıştığını hatırlatan Ünal, “Türkiye 1980’li yıllardan beri başkanlık sistemini tartışıyor. Türkiye 1876 beri de anayasayı tartışıyor. Maalesef 2013 yılına gelmişiz Türkiye hala anayasayı tartışıyoruz. Türkiye hala yeni anayasasını yapamadığı için bunları tartışıyoruz. Anayasa yapımından bahsediyorsanız, siyasal sistemden bahsetmek zorundasınız. Anayasa’nın ilgili bölümlerinin düzenlenmesi gerekiyor. Türkiye’nin güçlü bir anayasa yapma iradesi var. Biz başkanlık sisteminin Türkiye’ye daha uygun olduğunu düşünüyoruz. Biz diyoruz ki seçmen hem parlamentoyu hem başkanı seçsin. Başkan 5 yıl boyunca millete karşı sorumlu olsun. 5 yıl sonra seçimde sandıkla gelsin sandıkla gitsin. Kabinesini oluştursun, sorumluluğunu alsın. Herhangi bir bahane üretmesin. Siyasal sistem oluşsun istiyoruz” dedi.

Reklam
Reklam

Terör konusuna da değinen Ünal, Türkiye’nin terörü çözme konusunda 30 yıldır hep ciddi sorunlarla karşılaştığını belirterek, “Türkiye büyük sorunlarından kurtulma esiğinde yine aynı problemler. Ancak sert kayaya çarptılar. Şapkayı alıp gitmek yok. Siyaset kurumu milletin hizmetkarıdır, her vatandaşta iktidara Allahın bir emanetidir. Bu sorumluluğu başbakanımız sık sık diyor ya biz kefenimizi giydik çıktık yola. Milletin sorunlarını çözümünden korkup kaçak zannetmesinler. 30 yıl boyunca sorunu çözümsün diyenler, şimdi neden bu sorunu çözmüyorsunuz diyorlar. Türkiye Cumhuriyeti devleti terör sonlandırmak için bir enstrümantalin kullanıldığı sürece giriyor. Toplumsal kesimler akil insanlar üzerinden sürece dahil edilmiyor. Mecliste bir çözüm komisyonu üzerinden sürece dahil oluyor. Kapsamlı bir süreç işliyor. Bir insanın ölümü aleminde ölümüdür. Kan dinsin. Silahlar susun. Şiddet kültürü sona ersin. İnsanlar sorunlarını siyaset kurumu aracılığı ile çözsünler” şeklinde konuştu.

“GEÇMİŞTE ÇOK ACILAR YAŞADIK”

Reklam
Reklam

Ünal konuşmasında, AK Parti iktidarının en büyük hedefinin Türkiye’nin 100 yıllık sorunlarını çözmek veya çözüm temellerini atmak olduğunu altını çizerek, “100 yıl sonra Erdoğan başbakan olmayacak. Çocuklarımız yaşayacağı dünyanın daha iyi olması için sivil anayasanın olması, Türkiye’yi taşıyacak siyasal bir sistem oluşturmak istiyoruz. Biz gündelik hesapların peşinde olmak istemiyoruz. Biz Türkiye’nin derdindeyiz. Çünkü geçmişte biz çok acılar yaşadık. Çocuklarımız bu acıları yaşamasın. Bunun derdindeyiz. Birlerini kendi bakış açısına devlet aracılığıyla direğe dayatmasın. Bu ülkede insanlar inançlar ve yaşam biçimlerinden etnik kimliklerin baskı görmesin. Bunun peşindeyiz. Yoksa biz yüzde 50 oyumuzu alıyoruz. Seçimi bir yıldan az bir zaman kalmış. Neden biz risk alalım” dedi.

AK Parti Meclis Grup Başkanvekili Ünal konuşmasının ardından panele katılanların başkanlık sistemi ile ilgili sorularını yanıtladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz