Ak Parti ile CHP anlaşamadı

ANKARA (İHA) - AK Parti ile CHP kurmayları arasındaki 'TCK' müzakerelerine 'zina' tartışmaları damgasını vurdu. CHP, zinaya cezai yaptırım isteyen AK Parti'nin önerisine karşılık 'eşitlik' şartı ortaya koydu. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, kadın-erkek eşitliği temelinde zina ile ilgili düzenleme yapılmasına karşı çıkmayacaklarını söyledi.

AK Parti ile CHP heyeti arasındaki 'TCK' müzakerelerine bu akşam saat 21.00'a kadar ara verildi. CHP lideri Baykal'ın da 20 dakika katıldığı ilk tur görüşmelerde AK Parti'nin 4 maddelik önerisi ele alındı. AK Parti, türbana da hapis cezası getiren 'Şapka, Türk harfleri ve Giyilmesi Yasak Kisveler' maddesinin metinden çıkarılmasını istiyor. AK Parti, komisyonda metinden çıkarılan 'Din ve Vicdan Hürriyeti' başlıklı 'Mensup olduğu dinin emir ve yasaklarına uymayanların cezalandırılmasını' öngören düzenlemenin yeniden metne eklenmesini de talep ediyor. AK Parti ayrıca din adamlarına siyaset yasağı getiren maddenin de metinden çıkarılması konusunda ısrar ediyor. AK Parti'nin CHP heyetine sunduğu diğer bir teklif de 'zina' düzenlemesi ile ilgili oldu. AK Parti, zinanın yeniden suç sayılmasını ve cezai yaptırım gelmesini istiyor.

Reklam
Reklam

Yaklaşık 2 saat süren ilk tur müzakerelerde 'zina' ile ilgili düzenleme konusunda CHP 'eşitlik' şartı ortaya koydu. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, kadın-erkek eşitliği temelinde zina ile ilgili düzenleme yapılmasına karşı çıkmayacaklarını söyledi. Zina ile ilgili düzenlemenin 'eşitlik' temelinde olması halinde 'ısrarcı' davranmayacaklarının mesajını veren Baykal'ın, "Amaç aileyi korumaksa şikayete bağlı da olmamalıdır. Savcılar doğrudan harekete geçmelidir" dediği öğrenildi.

İlk tur müzakerelerin ardından gazetecilere bilgi veren CHP Niğde Milletvekili Orhan Eraslan Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) komisyondan geçtiği haliyle türbana hapis cezası öngörmediğini ifade etti. "Türbanla ilgili bir durum yok. Sadece dini kıyafetlerle ilgili bir düzenleme" diyen Eraslan, "1965'ten önce türban mı vardı? Bu çıkmadan önce bizim kadınlarımız gayri müslim miydi? 1934'te çıkan yasa türbanla ilgili değil, din adamlarının dini kisveleriyle sokakta gezmelerini engelleyen bir düzenlemedir" diye konuştu. Necmettin Erbakan'ın başbakanlığı döneminde Başbakanlık Konutu'nda verdiği yemeğe din adamlarının dini kıyafetleriyle gelmelerinin yol açtığı sıkıntı nedeniyle bugün böyle bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Eraslan, "Demokratik koşullar içinde cumhuriyete kendini koruma yolunu açmazsanız cumhuriyet kendini korur. Cumhuriyete kendini koruma hakkı vermek de herşeyden önce siyasilerin görevidir" diye konuştu. Eraslan, bu madde üzerinde AK Parti ile bir mutabakata varılamadığını kaydetti.

Reklam
Reklam