Ak Parti Malatya Milletvekili Mustafa Şahin:

AK Parti Malatya Milletvekili ve TBMM Grup Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Şahin, "CHP'lilerin konuşmaması gereken...

AK Parti Malatya Milletvekili ve TBMM Grup Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Şahin, "CHP'lilerin konuşmaması gereken bir bakanlık varsa o da Adalet Bakanlığıdır" dedi.

Adalet Bakanlığı'nın bütçe görüşmelerinde söz alan Milletvekili Mustafa Şahin, Malatya'ya yapımı düşünülen yeni 'adliye sarayı', 'kapalı ve açık cezaevleri'nin yeniden yapılandırılması hususunda verdiği destekten dolayı ve birçok ilçede boş ve atıl durumda olan adliye saraylarıyla ilgili sıkıntıların giderilmesinden ötürü, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e teşekkür etti.

Reklam
Reklam

Şahin konuşmasında, Adalet Bakanlığı'nın 2002'den bugüne gerçekleştirdiği icraatlardan bahsederken, CHP'li vekillerin araya girerek konuşmayı sabote etmesine karşılık, CHP'li vekillere hitaben şöyle konuştu:

"Eğer, Cumhuriyet Halk Partisi'nin konuşmaması gereken bir bakanlık varsa o da Adalet Bakanlığıdır. Geçmişinizden bugüne uygulamalarınızla hangi çizgiden geldiğinizi çok iyi bilmekteyiz. Geçmişte Moğultay'ın yapmış olduğu açıklamayı izah eder misiniz? '5 bin kişi aldık elbetteki kendi örgütlerimden aldım' demesini nasıl izah edersiniz? O günün şartlarında cezaevlerine alınan infaz koruma memurlarının bile hangi standartlardan geçtiğini çok iyi biliyorsunuz. Düne kadar arka bahçenizdi Anayasa Mahkemesi, Yargıtay arka bahçenizdi, HSYK arka bahçenizdi, Cumhurbaşkanlığı arka bahçenizdi. Gittiği için mi alınganlık gösteriyorsunuz? Yapılan son düzenlemeyle tabii ki alınganlık göstereceksiniz. Çünkü bu kurumlar halka mal edildi, bütün kamuya mal edildi."

Milletvekili Şahin, daha sonra Adalet Bakanlığı'nın yapmış olduğu icraatları anlatarak, "Hakim ve savcıların adli görevleri yönünden teftişi başta olmak üzere, daha önce Bakanlık uhdesindeki birçok yetki HSYK'ya devredilmiştir. Hakim ve savcı sayısında yüzde 29 oranında arttırılmaya gidilmiş, her 100 bin kişiye düşen hakim sayısı 2002 yılında 7,5 iken, 2012 yılı Ekim ayı itibarıyla 11,6'ya çıkarılmıştır. Yani yaklaşık yüzde 50 artışa gidilmiştir. Böylelikle yargı organlarına gelen iş ve iş yükünün azaltılması hedeflenmiştir. Yüksek yargı alanındaki yapılan değişikliklerde, yüksek yargının iş yükünün yoğunluğu nedeniyle her yıl 100 bine yakın dosya devreye giriyordu. Bu ise zaman aşımına neden oluyor ve uzun yargılama nedeniyle Türkiye aleyhine ihlal kararlarının artmasına neden oluyordu. Bunu önlemek için Yargıtay ve Danıştay üye sayıları artırıldı, dairelerin iki ayrı grup halinde çalışmasının imkanı sağlandı; Yargıtay'da 137, Danıştay'da ise 65 olmak üzere... Yargıtay ve Danıştay'daki tetkik hakim sayıları artırıldı, 800 kişiye çıkarıldı. Bu çalışmalarla Yargıtay ve Danıştay'ın iş yükü azaltılarak ilk kez gelenden daha fazla dosya karara bağlanmış oldu. Daha önce bilindiği gibi yıllarca sıra bekleyen dosyalarımızın varlığı hepimizi rahatsız etmekteydi" ifadelerini kaydetti.

Reklam
Reklam

"Hukuk alanında davalarında yargılama, kısa sürede bir buçuk yıla inecek, ceza davalarında ise ortalama iki yıla indirilmesi hedeflenmekte. Yargıtay bir buçuk-iki yıl içinde elindeki tüm dosyaları karara bağlayacak ve iki yıl sonra yığılma sonuçlanmış olacaktır" diyen Milletvekili Şahin, açıklamalarını şöyle tamamladı:

"Yurt içindeki çeşitli üniversitelerde ve yurt dışında çok sayıda yargı mensubunun yabancı dil eğitimi alması sağlanmıştır. Bu çabaların sonunda yabancı dil bilen hakim ve savcı sayısının yüzde 265 oranında arttığı görülmektedir. Ayrıca Adalet Bakanlığı'nın 'Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu' üzerindeki yetkileri sınırlandırılarak siyaset kurumunun yargı üzerindeki etkisi azaltılmıştır. Hakim ve savcıların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarını takip edip etmediklerinin terfilerinde dikkate alınacağı ilke olarak benimsenmiştir. Anayasa Mahkemesi'ne Cumhurbaşkanı'nın yanı sıra Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin de üye seçebilmesinin önü açılmıştır. Referandum ile Anayasa Mahkemesi'ne insan haklan ihlallerine karşı bireysel başvuru hakkı tanınmıştır. 2002 öncesinde yargı mensubu sayısının azlığı ve adliyelerde yer bulunmaması gibi nedenlerle mahkeme sayısında artış yapılamamaktaydı. İhtisas mahkemelerinin sayı ve çeşitliliği yetersizdi. Tüm bu sıkıntıların oturmuş olduğu iş yükünü azaltmak için, mahkeme sayısının arttırılması ve mahkemeler teşkilatının etkin hale getirilmesinin sağlanması için çalışmalar yürütülmüştür. 2002 yılına oranla mahkeme sayısı yüzde 30'dan fazla arttırılmıştır, ihtisas mahkemelerinin sayısı ise yüzde 100'den fazla bir noktaya getirilmiştir."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz