Ak Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş

AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, kanunlaşan torba yasayla ilgili olarak düzenlemenin yasakçı değil insan...

AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, kanunlaşan torba yasayla ilgili olarak düzenlemenin yasakçı değil insan ve hak hürriyetlerinden yana, yaşanılabilir bir kent bilincinin oluşumuna öncülük edecek bir reform niteliği taşıdığını kaydetti.

Kanuna göre, alkollü içkilerin her ne surette olursa olsun reklamı ve tüketicilere yönelik tanıtımı yapılamayacağını belirten Milletvekili Muzaffer Yurttaş; “İnsanlığımız için en büyük tehlikelerden birisi alkol, sigara ve uyuşturucudur. Biz yaptığımız bu düzenleme ile vatandaşlarımızın yaşam haklarını kısıtlamıyoruz aksine daha yaşanılabilir bir dünyanın kapılarını açmak için gayret sarf ediyoruz. Alkollü ürünlerin kullanılmasını ve satışını özendiren veya teşvik eden kampanya, promosyon ve etkinlik yapılamayacak. Ancak alkollü içkilerin uluslararası düzeyde tanıtımına yönelik ihtisas fuarları düzenlenebilecek. Alkollü içkileri üreten, ithal eden ve pazarlayanlar, her ne suretle olursa olsun, hiçbir etkinliğe ürünlerinin marka, amblem ya da işaretlerini kullanarak destek olamayacak. Açık alkollü içki satışı yapmaya ilişkin izin belgesi olan işletmelerde servis amaçlı materyallerden marka, amblem ve logo kullanılabilecek” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

“Biz yasağı savunmuyoruz ama vatandaşlarımızın hep birlikte sevgi, saygı, huzur, güven ve refah içerisinde yaşamalarını kuvvetlendirmek vazgeçilmezimiz olmalıdır” şeklinde açıklamalarına devam eden Yurttaş; “Alkollü içkiler, otomatik satış makineleri ile satılamayacak, her nevi oyun makineleri veya farklı yöntemlerle oyun ve bahse konu edilemeyecek. Bu ürünler basın ve yayın yoluyla tüketicilere satılamayacak ve posta ile satış yöntemi kullanılarak gönderilemeyecek. Alkollü içkiler, 22.00 ile 06.00 saatleri arasında perakende satılamayacak. Alkollü içkiler sunum izni verilen yerlerde açık tüketilebilecek ve bu yerlerde tesis sınırları dışında tüketilmek üzere alkollü içki satışı yapılamayacak. Alkollü içkiler, işletme dışından görülecek şekilde perakende olarak satılamayacak. Bu hükümlere aykırı hareket edenlere 5 bin TL'den 50 bin TL'ye kadar ceza verilecek. Türkiye'de üretilen veya ithal edilen alkollü içkilerin ambalajları üzerine, alkol ürünlerinin zararlarını belirten Türkçe yazılı uyarılar veya mesajlar konulacak. Uyarı mesajlarını taşımayan alkollü içkiler satılamayacak. Uyarı mesajlarının şekli, boyutu ve içeriği; Sağlık Bakanlığı'nın uygun görüşü alınarak Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumunca belirlenecek.Alkollü içkilerin marka, tanıtıcı ve ayırt edici hiçbir işareti, alkolsüz içki ve sair ürünlerde; alkolsüz içki ve sair ürünlerin marka, tanıtıcı ve ayırt edici hiçbir işareti de alkollü içkilerde kullanılamayacak ancak ihraç amaçlı üretilenlerde bu hüküm uygulanmayacak” ifadesinde bulundu.

Reklam
Reklam

0,50 promilin üzerinde alkollü araç kullandığı tespit edilen sürücülere 700 TL idari para cezası verileceğini ve sürücü belgesinin 6 aylığına geri alınacağını belirten Yurttaş; “Alkol ile ilgili düzenlemeleri de içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Kanuna göre, sürücü belgesi olmayanların, sürücü belgesi geçici ya da tedbiren geri alınanların, sürücü belgesi iptal edilenlerin, araç kullanarak trafiğe çıktıklarının tespiti halinde, bu kişilere bin 407 lira idari para cezası verilecek. Ayrıca, aracın sürücü belgesiz kişilerce sürülmesine izin veren araç sahibine de tescil plakası üzerinden aynı miktarda idari para cezası verilecek” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz