Ak Parti Meclis Grup Toplantısı…

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP'nin 'sıfır sorun' politikasını yanlış anladığını belirterek, "Sıfır sorun, boyun eğmek...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP'nin 'sıfır sorun' politikasını yanlış anladığını belirterek, "Sıfır sorun, boyun eğmek değildir. Sıfır sorun görmezden gelmek değildir. Sıfır sorun, haksızlık karşısında susmak, mazluma, mağdura, haksızlığa uğrayanlara karşı sessiz ve tepkisiz kalmak demek değildir. Biz krizi görünce sıvışan, sırtını dönen, fırtınanın dinmesi için fırsat kollayanlardan, duyarsız kalanlardan da değiliz" dedi.

Başbakan Erdoğan, partisinin Meclis grup toplantısında dış politika gündemine de yer verdi. 'Sıfır sorun politikası'nın son derece tutarlı ve ilkeli bir şekilde ilerlediğini belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"Sıfır sorun politikasını yanlış anlayanlar elbette bugün meseleyi farklı noktalara çekiyor ve ucuz polemiklere malzeme yapıyorlar. Onlar zaten Gazi Mustafa Kemal'in 'yurtta sulh cihanda sulh' sözünü de yanlış anladılar. Dış politikada, on yıllar boyunca 'sıfır ilişki, sıfır icraat, sıfır politika' ortaya koydular. Tepkisiz, etkisiz, tavırsız kalmayı bir siyaset zannettiler. Pasif kalmayı sulhten yana olmakla karıştırdılar. Şuhu çok açık ifade etmek istiyorum; sıfır sorun, boyun eğmek değildir. Sıfır sorun görmezden gelmek değildir. Sıfır sorun, haksızlık karşısında susmak, mazluma, mağdura, haksızlığa uğrayanlara karşı sessiz ve tepkisiz kalmak demek değildir. Biz dünya üzerindeki her ülkeyle istisnasız, önkabulsüz, önyargısız iletişim ve işbirliği kurmak, bölgesel, küresel barış için birlikte mücadele etmek isteriz. Bunu sağlamak için de elimizden ne geliyorsa samimi şekilde yaparız. Ama biz zulmü görmezden asla gelmeyiz."

"KRİZİ GÖRÜNCE SIVIŞANLAR…"

Haksızlığı, korsanlığı, kendi halkına silah doğrultan zalimleri görmezden gelmeyeceklerini vurgulayan Erdoğan, "Biz iyi günde dost ve kardeş bildiğimiz hakların, kötü günde de dostu ve kardeşiyiz. Biz krizi görünce sıvışan, sırtını dönen, fırtınanın dinmesi için fırsat kollayanlardan, duyarsız kalanlardan da değiliz. Bunlar sıfır sorunu yanlış anladılar. Bunlar sıfır sorunu, tıpkı kendilerinin yıllar boyunca yaptığı gibi 'adam sendecilik', 'fırsatçılık' olarak anladılar. Daha da ileri, 'her koyun kendi bacağından asılır' olarak anladılar. Evet, her koyun kendi bacağından asılır ama çok kısa süre sonra da kokusundan geçemezsiniz, hepiniz kaçar gidersiniz" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

"ANLADIKLARI DİLDEN KONUŞMASINI BİLİRİZ"

'Sıfır sorun'un, hoşgörü, tahammül, iletişim ve işbirliği olduğu kadar, dik durmak, mert durmak ve yiğit davranmak olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Her zaman söylüyorum; biz Yunus'un diliyle, Mevlana'nın diliyle konuşan bir milletiz. Ama biz gerektiğinde Köroğlu'nun diliyle de konuşmasını çok ama çok iyi bilen bir milletiz. Dünyada da, Türkiye'de de bizi, bu milleti ve bu milletin tarihini yanlış anlayanlar, yanlış değerlendirenler varsa, bunu lütfen gözden geçirsinler. Biz ülkelerle, milletlerle sıfır sorun temelinde ilişki kurarız, samimi ve dostane davranırız. Ama komşuluk, insanlık, kardeşlik hukukunu çiğneyen yönetimlere de hak ettikleri şekilde muamelede bulunuruz. Hiçbir ülkeye, millete kin ve nefret beslemeyiz. Ama fesat peşinde koşan yönetimlere karşı da anladıkları dilden konuşmasını biliriz" şeklinde konuştu.

Suriye'deki krizi mezhepsel bir çatışma olarak değerlendirmenin son derece yanlış olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, "Buradaki mesele insani bir meseledir, vicdani bir meseledir. Yüreğinde insanlık ve merhamet olan, insaf sahibi herkes Suriye meselesine mezhep gözlüğüyle değil, insan gözlüğüyle, kalp ve vicdan gözlüğüyle bakmalıdır. Bunu bölgedeki tüm ülkeler için söylüyorum. Bölgedeki tüm kardeş bölge halkları için söylüyorum. Bunu aynı zamanda Türkiye'den Suriye'ye bakanlar için söylüyorum. Suriye krizine mezhep boyutuyla bakanlar, mezhep yandaşlığı ya da altını çiziyorum mezhep karşıtlığı boyutuyla bakanlar insanlık dersinde sınıfta kalırlar, bunu böyle bilsinler" diye konuştu.

Reklam
Reklam

"KIVILCIMI YANGINA ÇEVİRİR"

Sadece hakkı ve hukuku, insani değerleri öne çıkardıklarını, kim olursa olsun mazlumdan yana tavır takındıklarını ve zalime karşı çıkacaklarını belirten Erdoğan, şunları söyledi:

"Mazlumun dinini, mezhebini, etnik kökenini, rengini, sınıfını asla görmüyoruz. Karşımızda sadece 'mazlum bir insan' görüyoruz. Meseleleri mezhep ve etnik köken veya ideoloji penceresinden görenler, ona göre tavır takınanlar, çok büyük bir yanlış yaparlar. Böyle bir bakış açısı, yangına körükle gitmektir ve Allah korusun bölgedeki kıvılcımı da tahribatı da çok büyük bir yangına çevirir. Yüreğinde Kerbala'nın acısından zerre kadar ateş olan herkes bu meseleye kardeşlik hukuku penceresinden bakmak zorundadır. Hz. Hüseyin'in, Ehl-i Beyt'in sevgisini yüreğinde taşıdığını iddia eden herkes, Suriye meselesine sadece ve sadece kardeşlik gözüyle bakmak zorundadır. La İlahe İllallah diyen, aynı kıbleye dönen herkes, inananların kardeşliği ilkesini birbirine hatırlatmalıdır."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz