AK Parti'de 'kapatma davası' şoku

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK Parti) kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açması partide şaşkınlıkla karşılandı.

AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, haberi avukatı Hayati Yazıcı'dan öğrendi. Yazıcı, Erdoğan'ın bu tür durumlar karşısında 'çetin' olduğunu söyledi. AK Parti hakkındaki kapatma davasını değerlendiren Genel Sekreter Ertuğrul Yalçınbayır, böyle bir kapatma davası beklemediklerini söyledi. Anayasa Mahkemesi'nin kararını yerine getirdiklerini belirten Yalçınbayır, Anayasa Mahkemesi'nin Erdoğan'ın genel başkanlık yetkileriyle ilgili verdiği kararın açık ve net olmadığını savundu. Bu yöndeki tereddütlerini dün Başsavcılığa ilettiklerini kaydeden Yalçınbayır, mahkeme kararının b bendinin net olmadığını, yorumla temel hak ve özgürlüklerin sınırlandırılamayacağını bildirdi. Erdoğan'ı kurucu üyelikten çıkartarak ihtarın gereğini yerine getirdiklerini söyleyen Yalçınbayır, "Genel başkan parti tüzüğümüze göre dışarıdan da seçilebilir" dedi.

Reklam
Reklam

İhtar kararına uymamanın kapatma nedeni sayılamayacağına işaret eden Yalçınbayır, Anayasa Mahkemesi'nin Meclis'in yaptığı Anayasa değişikliği çerçevesinde Siyasi Partiler Kanunu'nun 104. maddesini iptal edeceğini savundu. "Partimizin kapatılması sözkonusu değildir" diyen Yalçınbayır, millet adına kararın hem yargıda hem sandık başında verileceğini ifade etti. Yalçınbayır, "SPK'nın 104. maddesi iptale mahkum bir maddedir. Türkiye, şekil eksiklikleriyle uğraşarak, esası gözden kaçırıyor. Biz yasaya karşı hile yapmadık. Hile ile suçlanmamız mümkün değil. Niye hile yapalım. Hile yapsak, meydanlar böyle dolmaz. Bu alanların dolmasına kimse engel olamaz. Meydanlar, sayın Erdoğan için 'gönüllerin başbakanı' diyor. Meydanların dili, kuralların düzeltilmesini istiyor. Biz, seçim çalışmalarımızı daha büyük şevk ve arzuyla yürüteceğiz. Bütün teşkilatımız ve tabanımız bu anlayıştadır. Türkiye olarak demokrasiye ihtiyacımız var. Türkiye tabiki birtakım bedeller ödeyecektir. Bu bedeli gerekirse parti de öder. Ancak bu bedeller demokrasi açısından artıdır" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

İHA