AK Parti'den 'Çankaya' için dev anket

AK Parti'nin, Cumhurbaşkanlığı seçimi başta olmak üzere önümüzdeki sürecin fotoğrafını çekmek üzere yaptırdığı 200 bin denekli anket önümüzdeki hafta tamamlanacak.

Anketle ilgili şu ana kadar gelen genel sonuçları açıklayan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, AK Parti'nin oy oranının 2002 seçimlerinden yüksek olduğunu ve bu dönemde de iki partili bir Meclis yapısının göründüğünü kaydetti. Ankette Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin de birçok soru yöneltildiğini anlatan Fırat, "Siyasi partilerin her gün çığırtkanlığını dinlemektense önce başkanını seçeceğimiz cumhurun sesini dinlemek durumundayız" dedi.

AK Parti Genel Merkez Parti İçi Demokrasi Hakem Kurulu İl Başkanları Eğitim Toplantısı'nda konuşan AK Parti'nin Siyasi ve Hukuki İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Fırat, parti olarak Türkiye'de en geniş kapsamlı anket çalışması yaptıklarını açıkladı. 200 bin denek üzerinde gerçekleştirilen anketin Türkiye'nin 81 ilinde ve nüfusu 50 binin üzerinde olan ilçelerde yapıldığını belirten Fırat, "Burada birçok soru soruluyor. Fakat şunu söyleyebilirim ki şu anda gelen sonuçlara bakıldığında AK Parti, 2007 seçimlerinde 2002 seçimlerinin üstünde bir oy potansiyeli gösteriyor. Ve bu dönemde olduğu gibi iki partili bir Meclis görünüyor. Dolayısıyla 2007'de yapılacak genel seçimler aslında şöyle bir seçim olacak. Ya bu halk bize 'devam et' diyecek veya 'sil baştan' diyecek. 'Devam et' dediği zaman o zaman bizim yaptığımız 5 yıllık icraattan memnun olduğunu belirtecekler, bu icraatların devamını talep ediyor olacaklar. Ama yok aksi ortaya çıkacaksa sil baştan deniyorsa o zaman 2001 ve öncesinin Türkiye'nin o dönemlere gitmesini talep ediyor sonucu ortaya çıkacak" diye konuştu.

Reklam
Reklam

"Anayasa dışında hiçbir güç yeni şart ortaya koyamaz"

AK Parti'li Fırat, 2007'de iki önemli seçimin yapılacağına işaret ederek, sürecin Nisan 15'te başlayıp Mayıs 15'e kadar süreceğini kaydetti. "Cumhurun başkanını seçmek önemli bir konu" diyen Fırat, cumhurun başkanını seçmenin, genel seçim ve mahalli seçim yapmanın rutin bir işlem olması gerektiğini vurguladı. Bu tür konuların yıllarca, aylarca gündemi meşgul etmemesi gerektiğini ifade eden Fırat, Anayasa'da Cumhurbaşkanı'nın nasıl, kim tarafından seçileceğinin ve niteliklerinin neler olması gerektiğinin açıkça belirtildiğini hatırlattı. Fırat, "Hukuk devletinde Anayasa haricinde hiçbir güç yeni şartlar ortaya koyma hakkına haiz değildir" şeklinde konuştu. Fırat, Türkiye'nin birçok meselesi varken basit bir konunun gündemde tutulmasına karşı olduklarının da altını çizerek, şöyle konuştu: "Seçim şu tarihte yapılacaktır, o tarihten 15 gün önce siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri fikirlerini beyan ederler, adaylar belirlenir. 15 gün sonra da Anayasa'da belirtilen seçim süreci başlar ve biter. Bu kadar basittir. Dünyada demokratik bütün ülkelerde de bu, böyledir. Bizim cevap vermememiz, Nisan başına kadar herhangi bir fikir beyan etmeyeceğimizi söylememizin nedeni, bu söylediğimiz konunun Türkiye gündemine yerleşmesi, bundan sonra da bu nevi demokratik sürecin belirleyeceği konuların bir münakaşa meselesi olmaktan çıkarılmasını istemememizdir".

Reklam
Reklam

"Köşk ile ilgili istisnaları ortadan kaldıracağız"

**ıV>

**ıV>200 bin denekli ankette sorulan sorulardan bazılarının da Cumhurbaşkanlığı ile ilgili olduğunu dile getiren Fırat, Köşk seçimleri öncesinde partinin izleyeceği istişare sürecini açıkladı. "Eğer biz cumhurun başkanını seçeceksek önce cumhurun fikrinin ne olduğuna bakmak durumundayız" diyen AK Parti'li Fırat, şunları söyledi: "Yani diğer siyasi partilerin her gün çığırtkanlık yaptığı lafı dinlemektense önce başkanını seçeceğimiz cumhurun sesini dinlemek durumundayım, ben bunu yapıyorum. Her ay yapıyoruz ama bugüne kadar Türkiye'de yapılmış olan en büyük ankette cumhurbaşkanlığıyla ilgili halkımızın fikrinin ne olduğunu alıyoruz. Nasıl bir Cumhurbaşkanı istiyoruz, nasıl seçilmesini istiyoruz, buna benzer bir sürü soruyu alt alta getiriyoruz ve bunları soruyoruz, sormak durumundayız. Sivil toplum kuruluşları zaten her gün televizyonlarda gazetelerde fikirlerini söylüyor, yeniden çağırıp konuşmaya gerek yok, ne söyledikleri belli. Siyasi partiler de aynı şekilde. Her gün Meclis kürsüsünde olsun, televizyon sahnelerinde olsun fikirlerini söylüyorlar. AK Parti olarak bizler nasıl bir süreç izleyeceğimizi daha evvelden sayın Genel Başkanımız ifade etti. Bu süreç önce halkın fikri, şimdi bunu yapıyoruz. Ondan sonra parti kademelerimizin fikrini almak durumundayız. En alt kademeden başlayarak belde teşkilatından başlayarak, ilçe, il teşkilatlarımızın fikirlerini alacağız. Kadın kollarımızın, gençlik kollarımızın, hakem kurullarımızın fikirlerini alacağız. Bunlar süzülüp bir noktaya gelecek. Meclis grubumuzun fikrini ve düşüncelerini alacağız. Bunlar partimizin kongreden sonraki en yetkili organı olan MKYK'da enine boyuna tartışılacak ve partimiz adayını belirleyecektir. Bu süreç bu kadar basit bir süreçtir." Bu süreçte belli olan tek şeyin Cumhurbaşkanı'nın mutlaka Meclis içinden seçileceği olduğunu kaydeden Fırat, Anayasa'nın da amir hükmünün bu olduğuna işaret etti. Fırat, herhangi bir milletvekilinin aday olabileceğini ancak istisnai bir durum olan dışarıdan aday olması durumunda ise o kişinin ancak yüksek sayıda milletvekilinin teklifi ile aday olabileceğini hatırlattı. AK Parti olarak Türkiye'de istisnaları ortadan kaldırmak istediklerini vurgulayan Fırat, "Asıl olan Anayasa'nın da emrettiğnl etmemesi gerektiğini ifade edi gibi bu Meclis içinden Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı seçilecektir, kimsenin bundan şüphesi olmasın. Bu gerginlik sebebi de değildir" dedi.
Fırat konuşmasında AK Parti'nin 5 yıllık icraatlarının halka çok iyi anlatılması gerektiğini de ifade ederek, bunun için teşkilatlara önemli görevler düştüğünü söyledi. AK Parti'nin ne yaptığının çok iyi bilinmesini ve bunun halka anlatılmasını isteyen Fırat, "Kim anlatacak? Mars'tan veya başka yerlerden gelip AK Parti iktidarının bu ülkeye neler yaptığını anlatmalarını bekliyorsak sonsuza kadar bekleriz. Anlatacak olan bizleriz, sizlersiniz" dedi. Fırat, muhalefeti de, "Üzüme yetişemeyen tilki üzüme koruk dermiş" sözleriyle eleştirdi.

Reklam
Reklam

İHA