AK Parti'den Haşim Kılıç'a sert tepki: 'Artık o da tarihin çöplüğündedir'

AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın açıklamalarına sert tepki gösterirken, "Haşim Kılıç Abüllatif Şenerleşti, artık o da tarihin çöplüğündedir" dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin 52. kuruluş yıldönümü nedeniyle Yüce Divan Salonu'nda tören düzenlendi.

Törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bazı milletvekilleri ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu da katıldı.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, törende yaptığı konuşmada siyasete yönelik sert ve ayrıntılı mesajlar verdi.

Kılıç'ın önemli açıklamalarına AK Parti'den sert tepki geldi.

AK Parti'li Tayyar, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Haşim Kılıç Abüllatif Şenerleşti, artık o da tarihin çöplüğündedir. Haşim Kılıç'ın açıklamaları Başbakanın Cumhurbaşkanı olmasını daha zorunlu hale getirmiştir. Çankaya seçimi yeni istiklal mücadelesinin en önemli evresidir" dedi.

Reklam
Reklam

Haşim Kılıç şu ifadeleri kullandı:

"Biz Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve hukukun evrensel ilkelerine göre hareket ediyoruz. Bu alan dostluk ve düşmanlıklara kapalıdır. Hukuk devletinde mahkemeler, emir ve talimatla çalışmadığı gibi, dostluk ve düşmanlık duyguları ile de yönlendirilemez.

Hukuk devletinde, iktidarın keyfi davranışlarının sınırlandırılması vardır. Yönetenler de hukuksal değerlerle kuşatılmışlardır.

Yargı, milletin iradesine tuzak kurulacak yer değildir, olmamalıdır. Son dönemde yargı, bu konuyla ilgili 'paralel devlet' ya da 'çete' diye nitelendirilen çok vahim, çok ciddi ve çok ağır suçlamayla karşı karşıyadır. Bu suçlama üzerinde yapışık kaldığı sürece yargının ayakta kalması mümkün değildir.

İddia edilen kayıt dışı yapılanma yargı mensupları arasında korku, endişe ve gelecekle ilgili belirsizliklerin doğmasına, aralarında olması gereken mesleki ilişkinin çok olumsuz etkilenmesine yol açmaktadır. Görevi, maddi gerçekleri ortaya çıkarak olan yargının karşı karşıya kaldığı bu iddianın adı vicdan yolsuzluğudur. Bunun için yapılması gereken açıktır. Hukuk devletine yakışan yöntemler uygulamak, gerçekliğinin ispat edilmesi halinde, faillerine bir saniye bile beklenmeden gerekli yaptırımlar uygulanmalıdır.

Reklam
Reklam

Bizler, adil olmayı kutsal bir görev kabul eden bir medeniyetin mensupları olarak, gücün ve şartların etkisiyle gömlek değiştiren bir karakterin sahibi olamayız." (ANKA)

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın sert açıklamalarına siyasiler de sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan tepki gösterdi.

İşte o tepkilerden bazıları:

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop: Yakışıksız ve sığ değerlendirmeler. Bu işler cübbeyle olmaz, cübbesini çıkartsın siyasete girsin.

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu: Haşim Kılıç muhalefete ders verdi sezonu açıldı...

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk: Anayasa Mahkemesi Başkanının konuşmasını dinleyin.Türkiye'nin hukuk devleti olup olmadığını,Türkiye'de hukuk güvenliği olup olmadığını görün. Anayasa Mah.Başkanının konuşmasını izliyorum.Başbakan'ın,konuşmadan çok rahatsız olduğu her halinden belli oluyor. Bakalım Anayasa Mahkemesi Başkanının sert konuşmasına,bakalım Başbakan ne diyecek? merakla bekliyorum. Sayın Başbakan'a soru; Anayasa Mahkemesinin konuşması,milli midir? Açık seçik Belli besbellidir ki AYM Başkanı Sayın Haşim Kılıç'ın konuşmasının hedefinde Başbakan vardır.

Reklam
Reklam

CHP'li Melda Onur: Haşim Kılıç resmen fırça atıyor... Haşim Kılıç yani yargıyla zırt pırt oynamayın mı demek istedi

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel: Kalem Kılıç'tan keskindir cümlesini ters kepçe yaptı, kafasına geçirdi... Hukuku hiçe sayanlara ders olacak bir konuşma. Türkiye yüreklensin

Adalet Bakanı Danışmanı Adnan Boynukara: Eleştirilere 'sığ' demek yerine, keşke bahsettikleri kararın nasıl alındığını da açıkça ifade edebilseler...! Birisi; kanunla HSYKbaşkanına verilen yetkiler ile tüzükle Anayasa Mahkemesi başkanına verilen yetkileri karşılaştırmayı düşünür mü? Ülkenin seçilmiş başbakanının cevap verme şansının olmadığı yerde söylenen 'lafları' kahkaha atarak destekleyen yargı mensupları kim acaba? Kafayı kurcalayan soru; başkan bu konuşmayı tek başına mı, AYM üyeleriyle birlikte mi veya üyelerin dışında birleriyle birlikte mi yazdı?

Savcı Zekeriya Öz: Yargısı bağımsız olmayan ülkelerde demokratikleşmeden söz edilemez. AYM Başkanı sayın Haşim Kılıç'ı isabetli tespitleri için tebrik ederim.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: