AK Parti Malatya Milletvekili ve MKYK Üyesi Öznur Çalık, bugün uygulanmaya başlanan e-reçete uygulaması ile ilgili, "Bu uygulamayla herkesin işi kolaylaşıyor, özellikle eczacılarımızın üzerinden çok ciddi yük alıyoruz" dedi.
Kendisi de eczacı olan Çalık, yaptığı yazılı açıklamada, "SGK'nın üretimden hastanın kullanımına kadar ilaç sirkülasyonunu takip edeceği Medula Eczane Provizyon Sistemi, 81 ildeki 25 bin eczanede hayata geçti“ dedi. Artık reçetelerin de elektronik ortamda kaleme alınacak olmasının pek çok açıdan yarar sağlayacağını anlatan Çalık, sadece kağıt israfı açısından değerlendirildiğinde bile bu durumun günde en az 1 milyon 500 bin reçete için kullanılan kağıttan tasarruf anlamına geldiğini söyledi. Çalık, uygulamayla birlikte hekimin bilgisi ve kontrolü dışında üretilen sahte reçetelerin önünün alınacağını, reçeteler için genel bir standardın oluşturulacağını vurguladı.
Elle yazılan reçetelerde gerek hekimin yazı stili gerekse eczanede faklı değerlendirmeler neticesinde oluşabilecek yanlış ilaç verme vakalarının da ortadan kalkacağını ve böylece hastanın mağdur olmayacağını belirten Öznur Çalık, eczaneler açısından da uygulamanın çok yarar getireceğini ifade etti. Sahte reçetelerden dolayı eczanelerin yaşadıkları cezai durumların da önüne geçildiğini söyleyen Çalık, elle yazılan reçetede yaşanan tahrifat, ilaç eklenmesi gibi durumlar yüzünden yaşanan sıkıntıların sona ereceğini vurguladı. Çalık, eczacıların provizyon sistemine kayıt etmeleri gereken 26 çeşit bilginin sayısının 7'ye düştüğünü, artık geri ödeme amacıyla elektronik reçeteleri ve belgeleri kuruma teslim etmelerine de gerek olmayacağını sözlerine ekledi. Elektronik reçete uygulamasının ABD, İngiltere ve İsveç gibi pek çok gelişmiş ülkede uygulandığını anlatan Çalık, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sağlıkta Dönüşüm Programının öncülüğünde son 10 yılda ülkemizde büyük bir reform hareketi başladı. SSK ve devlet hastanelerimizi birleştirdik. Emekli Sandığı, Bağkur ve SSK'yı birleştirip Sosyal Güvenlik Kurumumuzu oluşturduk. Yeşil kartlılar dahil herkesi serbest eczanelerden ilaç alma hakkına kavuşturduk. Sağlığı karneye değil, TC kimlik numarasına bağladık. İlaç fiyatlarını yüzde 80 oranında düşürerek, herkesin sağlık hakkına erişimini kolaylaştırdık. Şimdi de e-reçete uygulamasıyla hastalar, doktorlar, eczacılar ve SGK açısından süreci denetlenebilir, şeffaf ve verimli hale getiriyoruz. Bu uygulamayla herkesin işi kolaylaşıyor, özellikle eczacılarımızın üzerinden çok ciddi yük alıyoruz. Bir eczacı olarak, bu uygulamanın tüm eczacılarımız için çok büyük kolaylık getirdiğini görüyor ve destekliyorum. Memleketimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum.”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz