AK Parti'li Kılıç'tan 'boru hattı' açıklaması

Rusya ve Hazar havzasında üretilen ham petrolün Ceyhan'a, Samsun yerine Ordu'nun Ünye ilçesinden petrol boru hattıyla ulaştırılacak olmasıyla ilgili, siyasi hedef aramanın yersiz olduğunu söyleyen AK Parti Samsun Milletvekili Suat Kılıç, paniğe kapılmanın da gereksiz olduğuna dikkat çekti.

AK Parti Samsun Milletvekili Suat Kılıç, Samsun-Ceyhan ham petrol nakil hattındaki güzergah değişikliğine ilişkin açıklamasında, "Paniğe kapılmak gereksiz, çok daha büyük badireleri birlik içinde atlatmış bir ekibiz" dedi. Kılıç, "Siyasi hedef aramak yerine bütün Samsunlularla birlikte bu işe tekrar yüklenmeliyiz" çağrısı yaptı.

Kılıç, öncelikle hattın çizilmesine yönelik tercihlerin Enerji Bakanlığı'na veya hükümete ait tercihler olmadığının bilinmesinin önemine işaret ederek, "Konunun muhatabı resmi makamlar değil, hattın inşasını baştan sona gerçekleştirecek olan Trans Anadolu Petrol Boru Hattı Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile İtalyan ENİ mühendislik firmasıdır. Hattın akış yönünün belirlenmesine yönelik tercihler bu yönüyle politik değil, teknik tercihlerdir. Hat değişikliğinin hedefi veya muhatabı da devlet değil, özel sektördür" dedi.

Reklam
Reklam

"RAPORLAR DOĞRULTUSUNDA HAREKET ETMEK DAHA UYGUN"

Önceki gün yaşanan gelişmeler üzerine ilgili şirketin Genel Müdürü ile Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Milletvekilleri Mustafa Demir ve Fatih Öztürk'ün de katıldığı toplantıda bir araya geldiklerini kaydeden Kılıç, şu bilgileri verdi:

"Hat belgesini alan şirket zemin etüdü ve arazi ile ilgili mühendislik çalışmalarını İtalyan ENİ firmasına yaptırdı. Bize verilen bilgiye göre, yaklaşık 35 milyon dolarlık harcama neticesinde Tekkeköy'de 3, Terme-Ünye arasında 5 olmak üzere toplam 8 ayrı noktada arazi koşulları, zemin etüdü ve mesafe belirleme çalışmaları yapılmış ve ortaya çıkan raporlar doğrultusunda şirket yatırımı yeni güzergah üzerinde yapmanın uygun olacağı kararına varmıştır."

"KİM NE KADAR ÇABA VERMİŞ BU İŞ İÇİN?"

Olayın duyulmasıyla birlikte hiç etrafına bakmadan, aynada kendi duruşunu sorgulamadan seçilmiş milletvekillerini hedef tahtasına yerleştirenlerin 'art niyetli' olduğunu vurgulayan Kılıç, şunları kaydetti:

"Başından beri belli, bu işin muhatabı devlet değil, özel sektör. Dolayısıyla bu işin kavgasını verecek olanlar sadece milletvekilleri değil, Samsun'un bütün ileri gelenleri, sivil toplum örgütleri, vakıfları, sendikaları, cemaatleri, cemiyetleri, SİAD'ları, yarı kamusal nitelikli toplum örgütleridir. Geriye dönüp muhasebesini yapsın herkes, milletvekilleri dışında kim ne kadar çaba vermiş bu iş için?"

Reklam
Reklam

"MUHATABIMIZ DEVLET DEĞİL"

AK Parti Samsun Milletvekillerinin yeni güzergah nedeniyle hemen harekete geçerek ilgili şirketi yatırımın Samsun'da yapılmasının avantajları konusunda ikna etme çabalarına yeniden başladığını kaydeden Kılıç, şu çağrıyı yaptı:

"Biliyoruz ki muhatabımız devlet değil özel sektör. Biliyoruz ki bu nedenle tekrar bu güzergahı değiştirmek kolay değil. Ancak biliyoruz ki imkansız da değil. Kanaat önderleri, SİAD'lar, sivil toplum örgütleri siyasi hedefler aramanın acziyetine sığınmak yerine, yatırımcı şirket üzerinde milletvekilleri tarafından yürütülen lobi faaliyetlerine destek vermenin yollarını aramalı."

İHA