Ak Parti'li Milletvekili Koçer'den Yeni Yatırım Sistemine İlişkin Açıklama

AK Parti Gaziantep Milletvekili, Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Nejat Koçer, TBMM Plan ve Bütçe...

AK Parti Gaziantep Milletvekili, Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Nejat Koçer, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülerek kabul edilen Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile bazı kanun ve KHK'lerde değişiklik yapan kanun tasarısına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Milletvekili Nejat Koçer, tasarıyla; katılımcıların bireysel emeklilik hesaplarına ödenecek devlet katkısı nedeniyle vergi yükümlüğü doğmamasının amaçlandığını, bireysel emeklilik hesabına yapılan devlet katkılarının hak kazanılan kısımlarının, Veraset ve İntikal Vergisi'nden muaf olacağını belirtti. "Ülkemizde, bireysel emeklilik sistemindeki katılımcılara halihazırda sağlanan en temel teşvik, ödenen katkı paylarının gelir vergisi matrahından düşülebilmesidir" diyen Koçer, "Ancak, çeşitli problemlerde yaşanmaktadır. Kanunda yapılan değişikliklerle, mevcut sistemin yerine sistemdeki katılımcıların doğrudan devlet katkısı yöntemi ile daha etkin şekilde teşvik edilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca, işverenler tarafından bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payı, ücretle ilişkilendirilmeksizin ticari kazancın tespitinde gider olarak indirim konusu yapılabilecek. Katkı paylarının toplamı, ödemenin yapıldığı ayda elde edilen ücretin yüzde 15'ini ve yıllık olarak asgari ücretin yıllık tutarını aşamayacak" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Tasarının aynı zamanda Hazine Müsteşarlığı tarafından kira sertifikalarına imkan sağlanması, bireysel katılım sermayesi sisteminin oluşturulmasına ilişkin esaslar gibi düzenlemelerin bulunduğunu, bu düzenlemelere paralel olarak bazı kanunlarla kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapıldığını da ifade eden Milletvekili Koçer, "Bu kanun tasarısı ile İstanbul’u uluslararası bir finans merkezi haline getirme, yurt içi tasarrufları artırma ve finansman araçlarını çeşitlendirme hedefleri doğrultusunda bireysel emeklilik ve sigortacılık sistemine ilişkin düzenlemeler yapılmıştır. ABD’de yıllık ortalama 20 milyar dolar tutarında bireysel katılım yatırımı gerçekleşmektedir. Ülkemizde ise bireysel katılım sermayesi henüz yeni oluşma aşamasındadır. Tasarı ile erken aşama ve teknoloji odaklı işletmeleri desteklemek amacıyla İngiltere ve Singapur gibi ülkelerde uygulanan destek sisteminin bir benzerinin ülkemizde de uygulanması hedeflenmektedir" diye konuştu.

Koçer, açıklamalarına şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Bireysel katılım yatırımcıları, Hazine Müsteşarlığı ve Maliye Bakanlığı'nca belirlenen esaslar dahilinde şirketlere koydukları sermaye miktarının yüzde 75'ini, gelir vergisi matrahından gider olarak indirebilecek. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK ile KOSGEB tarafından belirlenen araştırma, geliştirme ve yenilikçilik programları kapsamında, son 5 yıl içinde projesi desteklenen kurumlara iştirak sağlayan bireysel katılım yatırımcıları için bu oran, yüzde 100 olarak uygulanacak."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: