AK Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu, Gazete Duvar'dan Nergis Demirkaya'ya yaptığı açıklamalarda, MHP iş birliğine Kürt seçmenin tavrı sorusuna, “MHP’nin vatanseverliği ile muhafazakar Kürtlerin yurtseverlik bakışları arasında fark kalmadı” yanıtı verdi.
"O FEDERASYON HENDEKLERE GÖMÜLDÜ"
Parlamenter sistemden Cumhurbaşkanlığı sistemine geçişi öngören anayasa değişikliği için “federasyona geçiş hazırlığı yapılıyor” yorumlarına AK Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu tepki gösterdi.
Hendeklerin PKK’nin umduğunun aksine Kürt halkının aidiyet duygularını güçlendirdiğini söyleyen Miroğlu, “Türkiye’de federal sisteme dair öneriler iflas etti, o hendeklere gömüldü” dedi.
Anayasa değişikliğinin MHP desteğiyle yapılmasına Kürt seçmenin nasıl bir tepki vereceği de merak konusu. MHP’deki eski dar milliyetçilik anlayışının ortak bir milliyetçilik anlayışına evrildiğini söyleyen Miroğlu’na göre, MHP’nin vatanseverliği ile muhafazakar Kürtlerin yurtseverlik bakış açıları artık farklı değil.
HDP İÇİN "3 MİLYON OYU ÖDÜNÇ" YORUMU
6 milyon oy alan HDP için “3 milyon oyu ödünç” yorumu yapan Miroğlu, bu ödünç oyların büyük kısmının da “evet” oyu olarak sandığa yansıyacağı görüşünde.
Miroğlu’nun diğer değerlendirmeleri şöyle:
KÜRTLER SİYASİ HAFIZALARIYLA HAREKET EDECEK: Bu bir genel seçim veya belediye seçimi değil. Parti çıkarları söz konusu olmayacağı için muhafazakar Kürt seçmen tavrını belirlerken kendi siyasi hafızasına güvenecek. 2000 yıllarına gelene kadar Kürt kimliği, taleplerinin inkar edilmesi, Kürt partilerinin kapatılması, 30 yıllık savaş, bunlar hep eski sistemin hafızasına ait şeyler.
MHP’NİN DAR MİLLİYETÇİLİK BAKIŞI DEĞİŞTİ: MHP’nin bugünkü milliyetçiliği benim kanaatimce ortak bir milliyetçiliğe dönüştü. MHP’nin vatanseverliği ile muhafazakar Kürtlerin bu ülkeye duyduğu aidiyet duygusu ve ona bağlı olarak yurtseverlik ve vatandaşlık bakış açıları artık farklı değil. Dolayısıyla milliyetçilik kimsenin tekelinde değil. Türkiye milliyetçiliğinden bahsediyorum. Dar kapsamlı bir milliyetçilikten bahsetmiyoruz. MHP milliyetçiliği dar bir milliyetçilik değil. Bu iş birliği olumsuz yansımaz.
BEKA MÜCADELESİNDE KÜRTLER ÖNEMLİ: Eğer bu 2. kurtuluş savaşı, bir beka mücadelesi ise Kürtlerin bu süreçte en kritik bölgede yaşadığını görmemiz lazım. Bir de demokratikleşme, reformların sürdürülmesiyle ilgili taleplerin belki de çok konuşulacağı bir süreç yaşayacağız.
ORTADOĞU’DAKİ KÜRTLERLE ENTEGRASYON YAŞANACAK: Referandum sırasında ve sonrasında demokratik açılım olması lazım. Kürt meselesi Moskova’dan Washington’a kadar bir mesele. Bizim bu meseleye gözümüzü kapatmamız mümkün değil. Her biriyle ilgili politikamızı da gözden geçirilmesinde fayda var ki, bu politikalar çok olumlu bir zeminde gelişiyor. Önümüzdeki 10 yıllarda Ortadoğu’daki Kürt nüfusla Türkiye’nin ciddi bir entegrasyon yaşayacağını düşünüyorum. Hayatın akışı bunu bize dayatacak. Kuzey Irak’ı, Irak’ı kim inşa ettiyse Suriye’yi o ülke inşa edecek.
KÜRTLER ERDOĞAN’IN ARKASINDA KENETLENEBİLİR: Türklerle Kürtler arasında köklü ilişki var. O mirası bugüne taşımak mümkün. Mustafa Kemal 1916’da Diyarbakır’a geldiğinde Kürt aşiret beyleri doğru bir stratejik tercihle nasıl etrafında kenetlendiyse bugünde Türkiye’nin beka sorunu olduğuna inanıyorsa aynı şekilde Recep Tayyip Erdoğan’ın arkasında kenetlenmesinde sakınca yoktur. HDP tabanı üzerinde yapılan bir araştırmada “bu meseleleri kim çözer” sorusuna yüzde 75 oranında “Recep Tayyip Erdoğan” denilmesi çok kıymetlidir. Kürtler sandık başına gittiğinde o siyasi hafızasının gerektirdiği biçimde davranacak.
HDP’NİN 3 MİLYON ÖDÜNÇ OYU EVET DİYECEK: Ben buna inanıyorum ve abartmıyorum. HDP’nin çekirdek oyu 2.5-3 milyondur. Son 3 milyon oy ödünç oydur. Bu ödünç oyların büyük kısmının “evet” oyu olarak sandığa yansıyacağına inanıyorum. Erdoğan’ın gücü aldığı zaman Kürt meselesini nasıl bir misyonla nerelere taşıdığını gördük. Türkiye’nin bütün kırmızı çizgilerinin geride kaldığı bir dönem yaşadık. Bu haybeden duyulan bir güven değil.
FEDERAL SİSTEM HENDEKLERE GÖMÜLDÜ: “Evet” oyları Türkiye’nin üniter birliğini güçlendirir, asla bölmez. Başkanlık olsun-olmasın, Cumhurbaşkanlığı sistemi olsun-olmasın, Türkiye’de federal sisteme dair öneriler iflas etti, bitti, o hendeklere gömüldü. Onlara en büyük cevabı Cizre, Nusaybin halkı verdi. PKK’nin umduğunun aksine Kürt halkının bölünme korkularını arttıran, aidiyet duygularını güçlendiren bir iş oldu.